“Мечкарите” от Сопица подгониха със сопи коронавируса (ВИДЕО)

С оглушителен шум на звънци и чанове малкото селце Сопица в община Брезник изгони злото и коронавируса. Ритуалът „Сурва” събра десетки на площада в селото, където пламна и традиционната клада. Стюарди, облечени в светлоотразителни жилетки, следяха за спазването на противоепидемичните мерки. Начело на дефилето и ритуалните танци бе Ивайло Евлогиев, който от 30 години е билюкбашия на местната сурвакарска група. Кулминацията настъпи с избухването на цветна заря в небето, а средствата за нея са осигурени от местните жители Георги и Явор.

Сурва се е празнувала още от древни времена в Сопица, но снимки и данни за това има от началото на 20-и век. Първоначално жителите са извършвали ритуала по време на празника Заговезни поклади. В днешни дни Сурва се състои в нощта срещу 14 януари.

Заради пандемията тази година за първи път не бе спазена традицията, а именно в селото да се състои среща на сурвакарските групи от селата Велковци и Расник. Групата на село Сопица се нарича “мечкари”, костюмите са от овчи кожи, маските са от дърво, кожи и рога, а всички са обути с опинци (цървули). Всеки звончар (участник с чанове) носи и тояга (сопа) със себе си, като по това се различава от всички други групи. Кукерската група е участвала във всички издания на международния фестивал в град Перник. Групата е печелила и редица награди, за нея е сниман документален филм от телевизия СКАТ.

Навръх Сурва самодейците от читалище “Светлина 1932 г.” в Сопица с ръководител Кристиян Ивайлов изпратиха празнично видеопослание до всички в Брезнишко.

 

ВИДЕО 1

Видео 2