Мечкарската група на Пиперков чифлик с впечатляващо представяне на „Симитлия“ 2022

Мечкарската, Сурвакарска група на Пиперков чифлик с впечатляващо представяне на XVIII-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Неин ръководител е Христо Христов.

Групата е създадена през 2013 година от ентусиасти към читалище „Христо Ботев – 1948 г.“, село Пиперков Чифлик. От тогава целта ѝ е да съживява и пази традициите на Сурва, предаде Simitli Info.

Сурвакарските игри в село Пиперков чифлик се извършват на 1 януари – Васильов ден (по нов стил) и представляват ритуал за прогонване на злите сили. Маскираните излизат преоблечени в кожи, окачени звънци. Съпровождащи персонажи са поп, булка, младоженец, полицай, доктор, мечка и мечкар, и други.

Посещават се всички къщи в селото и във всяка от тях се пресъздава обичаят „Сватба“, като към стопанинът и неговото семейство се отправят пожелания за здраве и плодородие. Всяка година на 13 януари се посреща и Сурва по стар стил със запалване на ритуален сурвакарски огън в центъра на селото.

През 2018 година на дебютното си представяне на голям форум – 27-ми Международен фестивал „Сурва“ – групата става носител на бронзов медал в категория „Поддържане на местна традиция“. През 2019 година, по време на 28-мия Международен фестивал „Сурва“, групата става носител на специална награда от кмета на община Перник за Югозападна България.

Групата е вземала участие в множество фестивали в страната, както и в опознавателни филми за обичая им в Република Сърбия.