Мечтата за бебе в дупнишко семейство ще сбъднат Ротаракт клуб и фондация „Искам бебе”

Ротаракт клуб -Дупница съвместно с фондация „Искам бебе” подават ръка на двойки с репродуктивни проблеми. Дупница ще бъде един от общо 11 града в България, където стартира националната инициатива „ С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”. Всеки желаещ да се включи в кампанията по набирането на средства за инвитро процедури, може да го направи на 7 и 8 март пред фонтаните на площад „Свобода”. Младите ротарианци ще раздават цветя за всеки, който подпомогне финансово инициативата. Чрез жребии една двойка от Дупница с репродуктивни проблеми ще получи средства за инвитро процедура, споделят организаторите. През предходните две години, кампанията се е провела в градовете Велико Търново и Стара Загора  като крайният резултат е бил изключително успешен, отчитат  от Ротаракт клуб-Дупница. Те се надяват, че чрез инициативата ще популяризират и информират обществото за проблемите на семействата с репродуктивни проблеми, както и че ще помогнат за сбъдването на най-голямата им мечта.

Според проучване „Изследване на проблемите на репродуктивното здраве“, проведено от Института за социални изследвания и маркетинг МБМД,  двойките, които имат репродуктивни затруднения в България са над 145 000. Неосведомени за проблемите са между 360 000 и 500 000 души. Приблизително 30 000 души са опитали да разрешат проблема си чрез самолечение.Приблизително 4 на 100 от анкетираните споделят, че проблемът е чисто психологически и нямат нужда от медицинска намеса.Близо 2/3 от анкетираните споделят, че са имали необходимост от допълнителна информация по проблемите на репродуктивното здраве.

„Нека бъдем посланици на доброто и помогнем на повече хора да получат по-задълбочена информация относно репродуктивните проблеми и им дадем гласност”, апелират младите ротарианци в Дупница.