Мила Минчева, Мариана Сотирова, Иван Бечков и Венеция Бойчева са учителите на годината в Дупница

Габриел Зашев получи стипендията „Св. Иван Рилски” за 2022 г.

Мила Минчева, Мариана Сотирова, Иван Бечков и Венеция Бойчева са учителите на годината в Дупница. Те бяха наградени по време на честването на Деня на св. св. Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. На събитието бе отличен и талантливият ученик Габриел Зашев. Отличията връчи зам.-кметът на общината Олга Китанова, която поздрави всички със светлия празник и благодари на наградените за всеотдайната работа.

Церемонията „Учител на годината” традиционно се проведе на сцената на централния площад „Свобода” в града. Наградените преподаватели са номинирани от своите колеги в учебните заведения за успехите и дългогодишната им работа.
Мила Минчева получи наградата в категорията “Учител в предучилищното образование”. Тя е главен учител в ДГ „Детелина“, с магистърска степен на висше образование и 26 г. професионален опит. Представител е на учебното съдържание и електронния ресурс към издателство „Просвета” за Кюстендилска област. Използва множество иновативни и интерактивни методи и дейности на обучение, с които изисква от децата много по-голяма активност и творчество.

Има публикации в сборник „Съвременни тенденции в предучилищното образование”, гр. Сандански, и Департамент за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.
Мариана Сотирова получи наградата в категория “Учител в началното образование”. Тя работи в ОУ „Евлоги Георгиев“, с 33-годишен учителски стаж. Магистър по специалност „Начална училищна педагогика”.

Ползва иновативни методи на обучение. Педагожката е част от екипа, който вече няколко години прилага иновацията „Творческа класна стая” във връзка с проекта „Аз искам, аз мога, аз успявам”, с което ОУ „Евлоги Георгиев“ е включено в списъка на иновативните училища в Република България.
Иван Бечков получи приза в категория “Учител в основното образование”. Той е учител в ОУ „Св. Климент Охридски” и ПГ „Христо Ботев” в Дуница. Има бакалавърска степен и 40 г. педагогически стаж. Учител с изявени професионални качества и доказан принос в своята дейност. Инициира изложби, състезания и участия на ученици и чествания на различни събития на училищно, общинско, областно и национално ниво.
Габриел Зашев е ученик в ОУ „Неофит Рилски” и школа „Дон Кези” в града. С изявен талант в областта на изобразителното изкуство. Носител на стипендията „Св. Иван Рилски” за 2022 г. Седмокласникът прославя града и страната на престижни конкурси по изобразително изкуство не само в България, но и по целия свят.


Наградените учители бяха поздравени от възпитаници на учебните заведения, в които работят. За тях и за присъстващите на тържеството пяха деца от ДГ „Детелина” с ръководител Иванка Георгиева, ВГ „Звънче” към ОУ „Евлоги Георгиев” с ръководител Силва Крумова. Група от ОУ „Св. Климент Охридски”, ръководена от Августина Георгиева, изпълни „Ода на радостта” на флейта.

Алекс Коритаров прочете поздравително слово от името на учениците в ПГ по транспорт. Гост на церемонията бе председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Празникът започна и завърши с изпълнения на създадения преди месеци Общински ученически духов оркестър с ръководители Иван Начов и Йордан Христов.

Юлияна КОЛЧАКОВА