Милена Стоилова: Незаконното кафене на Брадърите в Дупница тресе с глъч и  кючеци „Пич махала”, готвят на улицата, изливат мазнината в реката

Милена Стоилова

Ансамбълът от бензиностанция, кафене, магазин и автомивка вдигнат на общинска земя по времето на кмета Пл. Соколов, общината обаче не е взела стотинка наем

Ромски семейства въртят незаконен кръчмарски бизнес на територията на бензиностанция „Брадърс” в Дупница.

Самата бензиностанция е незаконно построена с благословията на бившия кмет Пламен Соколов, сега общински съветник. Шумът и мръсотията от кръчмите на ромите са потресаващи, просто няма живот, звъняха в редакцията на вестник „Вяра” живеещи в съседство семейства в „Пич махала”.

Пламен Соколов

„Много време ни отне да проверим как са изникнали тази бензиностанция и кафенетата. Според скиците става въпрос за строеж на съвсем друг обект на съвсем друг адрес.

Любопитна подробност е фактът, че този незаконен обект – бензиностанцията и заведенията, имат договор с общината за 10 години. Той обаче е изтекъл, мястото е общинско. Освен кафенето има и автомивка, те се стопанисват, а наемите разбрахме, че се събират именно от братлетата Емил и Здравко, кръстили незаконния обект „Брадърс”.

Как пък нито един общински съветник или управник не се поинтересува от тази общинска земя, как тези хора опазват и се грижат за общинската собственост. Това ли е начинът? С разправиите, които имаме с ромите, ползващи обекта, романи може да напишем. Те не знаят, че съществува работно време. По 24 часа 7 дни в седмицата е само кючеци. Звъня многократно на телефон 112, пускала съм и жалба в общината. Нищо не помага. Другите хора ги е страх да се разправят, защото това са роми”, разказа в редакцията на вестник „Вяра” Милена Стоилова и добави, че за три години, откакто се бори с тях, колата й е напълно съсипана. „Ромите продават цаца и всякакви други риби, картофи, салати, нямат обособена кухня, но си имат някакво помещение. Мазнината я изхвърлят в реката, имам снимки. За тях няма институции – нито здравни, нито репресиращи. Полицаите идват по два пъти на вечер и нито веднъж не им написаха акт. Заведението функционира на пълни обороти от 3 години, кухнята е на самата улица. От някаква мръсна скара се разнася отвратителна смрад из целия квартал. С музиката, която пускат, горе-долу се справихме, но всяка вечер се събират около 50 души и вдигат страшен шум. Много е странно защо само на тези роми дават заведението. Аз опитах с друг човек да наема заведението на площада, за да ги няма тези хора, но братлетата Емил и Здравко отказаха да приема, те са чорбаджиите, не общината и те решават. Въпросът ми е защо никой от институциите не реагира и от толкова време си затварят очите. Тези хора нито плащат данъци, нито имат касов апарат, за да издават бележки. Когато им спомена за закони и мерки, те гледат като паднали от Марс и казват „за какво говориш, нас това не ни касае!” Бизнесът им продължава, договорът с общината е изтекъл, наемите се прибират от Братлетата. Синът на един от братлетата работи при депутата Иван Ибришимов. Тези постройки трябва да бъдат съборени, никой не ги събаря, повечето сами се рушат. Всички сгради са незаконни, общо 4 – бензиностанцията, кафето, магазинът за авточасти и автомивката.

Братлетата са в много близки отношения със Соколов и уредиха по втория начин да построят тези конструкции тук. Те стоят от много години. Съседите дълго време се бориха да се затвори тази опасна бензиностанция, защото тя е направо в двора на хората. Ромите тук си правят каквото си искат и нито полиция, нито община се занимава с тях. Наемателят на кафенето знаем, че се казва Ангел, но фамилията му никой не я знае”, обрисува картината Милена.