Министерството на енергетиката е предприело мерки по концесията за въгледобив в Дивотино много преди БСП да се заинтересува, обяви Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Министерството на енергетиката е предприело мерки по отношение на концесията за въгледобив в село Дивотино много преди БСП да се заинтересува, коментира пред журналисти в парламента енергийният министър Теменужка Петкова.
Вчера водачът на евролистата на социалистите Елена Йончева и депутати от левицата поискаха от МЕ информация по случая и обвиниха правителството на Борисов в нарушаване на закона и облагодетелстване на фирми, които унищожават земеделска земя.
В този участък е спрян целият процес, така че да могат хората да са спокойни и ако има евентуални несъответствия, да бъдат своевременно отстранени, информира министърът.
Петкова обясни, че на 27 март в МЕ е постъпило писмо от Областната служба по земеделие в Перник, с което се информира за започнали проверки по сигнал на жители от Дивотино за нарушения, според тях, по отношение изпълнението на концесията. Още на следващия ден извиках в министерството колегите концесионери, за да видим как точно стоят нещата.


Участъкът около  Дивотино

В резултат на срещата и информацията от Областната служба по земеделие издадох разпореждане за преустановяване на действията, свързани с напредъка на минните дейности по този участък, по отношение на който има неясноти със статута на земята. Те са преустановени до окончателното уточняване на този статут, увери енергийният министър. Тя припомни, че самата концесия е факт с решение на МС от ноември 2003 г., когато БСП участва в правителството. В рамките на решението са определени условията, в т.ч. срокът (10 години) с опция за продължаване с още 15 години, както и площите на концесията. В периода 2004-2007 г. дори имало подписани три анекса. След ноември 2014 г. министърът на енергетиката като правоприемник след разделяне на мегаминистерството на енергетиката, икономиката и туризма е трябвало да довърши този тип процедури, като незабавно е започнало разговори с концесионера, за да не бъде ощетен фискът, да бъдат събрани парите, обект на концесионно възнаграждение, стана ясно от думите на Теменужка Петкова. През 2015 г. е сключен договор за цесия и така през юни вземанията в размер на 4,256 млн. лв. са събрани, сред тях са и лихвите, обобщи тя.
На въпрос дали има опасност „Топлофикация-Перник” да спре заради казуса, Петкова обясни, че мини „Открит въгледобив” винаги са осигурявали доставката на въглища за ТЕЦ-Перник. Ще стане драматично, ако се действа не така, както предвиждат правилата, но ние сме събрали вземанията по концесиите, така че сме защитили изцяло държавния интерес, подчерта тя.

 

Кметът Румен Сергиев:

Настояваме за ясни правила как ще се осъществява въгледобивът в Дивотино и как засегнатите земи ще бъдат възстановени

Почти цялото село влиза в тази концесия, земята е изкупена, но не е сменен статутът й от земеделска

Румен Сергиев

 

  • Г-н Сергиев, неотдавна жителите на селото изразиха недоволство срещу разширяването на мина, по думите им, опасно доближаваща се до къщите им. Нека да разкажем първо откога се извършват дейности и съответно откога се появиха тези проблеми.
  • Дейностите се извършват от близо 3 години, но в последно време доста приближат до къщите. На около 200 м са вече от първите къщи и това запали недоволство на хората. Те се обединиха, направиха си инициативен комитет, избраха представители и аз застанах зад тях плътно. Инициира се среща с представители на всички институции, там се взе решение да се направи междуведомствена комисия на място. Министерството на енергетиката установи, че има над 170-180 декара земеделски площи и общински, които са засегнати. Кметът Вяра Церовска застана зад нас, изпрати до всички институции писма и цялата тази работа доведе до спиране дейността на мината, засега. Сега очакваме актът, който трябва да се връчи, предполагам, че са го връчили вече на „Мин индъстри“. Министерството на енергетиката е страната, която може да спре концесията окончателно или до изясняване и изчистване на проблемите.
  • Има ли вече яснота по въпроса докъде точно се разпростират действията на фирмата, отговаряща за мината – вероятно имат разрешение за добив на въглища, но имат ли за навлизането в тези обработваеми земи, казвате 180 декара вече са засегнати?
  • Да. Доколкото разбрах от Министерството на енергетиката, почти цялото село влиза в тази концесия, почти цялата територия, но тук е въпросът, че те не са сменили предназначението на земята. Те за изкупили голяма част от тези декари, но те се водят земеделска земя и няма право да се копаят. Нито е направена нова скица, нито е сменен статутът на земята, оттук идва големият проблем. Като цяло те не нарушават границите на концесията.
  • Можем ли да говорим за някакви извънзаконови действия в случая?
  • То това е достатъчно, след като не са сменили статута на земята, смятам, че тук е нарушен законът, това е и мнението на Областна дирекция „Земеделие“.
  • Веднага след инициирането на подписката от фирмата обявиха, че мината се разпростира всъщност в друга посока, а не в близост до къщите на селото. Населението обаче е обезпокоено. Къде всъщност е истината за действията в мината?
  • В момента те са в друга посока, факт, но след като излезе подписката и хората се възмутиха, работеха в посока селото.
  • Оттук нататък какво предстои?
  • Оттук нататък, доколкото знам от областния управител, очакваме среща в Министерството на енергетиката с министъра и на тази среща вече ще разберем какви мерки са предприети и какво ще очакваме оттук нататък.
  • Кой е изходът, на който се надявате? Може би окончателно прекратяване на действията или по-ясно рамкиране конкретните ангажименти?
  • Да, да бъде изяснено на хората по какъв начин и как ще се процедира занапред. Категорични са, че не желаят да се навлиза близко до селото. Въпроси има и за самата рекултизация на това нещо, защото остава като един лунен пейзаж. Също това е един много сериозен проблем. По договор те имат задължения при изтичане на концесията да възстановят терена, но това все още не знам как ще стане. Просто още не са ясни нещата.
  • Казвате част от земите са били обработваеми, някакви компенсации ще има ли за собствениците им?
  • Компенсациите са по-скоро за арендаторите, които ги обработват, защото повечето земи са ги взели под аренда и те са садили, орали са, а тази продукция на техните земи вече не съществува. Доколкото знам, има някакви преговори да бъдат компенсирани. Тези собственици, които вече нямат земите, също са пуснали жалба до мината, смятам, че те ще ги компенсират финансово. Но идеята е да се спрат дейностите към селото, това е основното, което хората искат. Защото знаете, че Дивотино беше пострадало най-много от земетресението през 2012 г. Тук се извършват взривни дейности, които се усещат като трус. Наскоро имаше общински съветници тук на изнесена приемна и се усети доста сериозно взривът.
  • Вероятно ще има последвали проблеми и с шума, и със замърсяването на тези територии?
  • Е, разбира се, те са вече на плуг. Първите къщи, до които се стига на права линия, са на около 200 м./ „Фокус”

Валери Манов от “Мин индъстри”: Ако бъде затворено находището, ще спре работа и „Топлофикация-Перник”

Валери Манов

Във връзка със сигналите на жители на Дивотино за нарушени от минна дейност имоти частна собственост се свързахме с управителя на фирмата концесионер “Мин индъстри” ЕООД инж. Валери Манов.

– Инж. Манов, как ще отговорите на нападките, че минната ви дейност излиза извън одобрените от Министерството на енергетиката граници?

– Категорични сме, че нашите работни дейности са ограничени и се извършват единствено и само в рамките на описаното в концесионния договор, който е издаден и утвърден от Министерството на енергетиката. В никакъв случай работата ни не излиза извън териториите, описани в него.

– Кога разбрахте за оплакванията от живеещите в Дивотино?

– Нека изясним хронологията на събитията, започващи преди два месеца. В средата на месец февруари в Министерството на енергетиката бе получена жалба от жителка на село Дивотино, съдържаща твърдения за извършване на добивни дейности от нашето дружество в близост до границите на селото, които биха могли да застрашат целостта на къщите и имотите на живеещите. Няколко дни по-късно представители на Министерството на енергетиката извършиха проверка на място и официалното им заключение беше, че опасенията са изцяло неоснователни. Единствено ни бяха направени препоръки да проведем замери за шум и сеизмика, които осъществихме незабавно и според констативните протоколи взривните работи по никакъв начин не застрашават здравето и живота на хората в Дивотино, както и не се нарушава целостта на сградите. Всички компетентни институции, включително кметът на Дивотино и областният управител, бяха запознати с резултатите.

– Обвиняват ви също така, че не сте търсили собствениците на земите, за да сключите споразумения. Има ли истина в това твърдение?

– Няма нищо вярно в твърденията, че не е търсена комуникация със собствениците на въпросните земеделски земи. Подписали сме договори с по-голямата част от собствениците, проблемът е, че не всички от наследниците и собствениците са откриваеми. Голяма част от тях не живеят в България и не считат за необходимо да се приберат, за да уредят тези въпроси. Често дори през арендаторите не можем да се свържем с реалните собственици.

– Чуха се коментари, че 2 години е работено, без официално да е разрешена концесия. Как ще коментирате?

– Фирмата “Мин индъстри” ЕООД е получила официално концесията за находище “Пернишки въглищен басейн” на 01.03.2016 година и няма как от нас да се търси отговорност за случилото се покрай нея преди тази дата.

– Какво би се случило, ако ви бъде наложено въпросният участък от рудника да бъде затворен?

– В нашето дружество работят над 600 души, жители на район Перник. Нашата мина е един от най-големите работодатели в областта и считаме, че нормалното и безпрепятственото и функциониране са от съществено значение за всички жители в областта, тъй като осигуряват поминъка на множество семейства. Ако бъде затворено находището, ще спре работа и „Топлофикация-Перник”, в която намират препитание още няколкостотин души, а и освен това 20-те хиляди абоната на „Топлофикация” също ще бъдат засегнати. Следователно тези 2 предприятия са структуроопределящи и от изключително значение за региона и ако дейността им бъде прекратена, хиляди семейства ще останат без работа. Въпросният участък около Дивотино е една от най-богатите на качествени въглища части от находището и в нея работят повече от 2000 души заедно с външните фирми на терен. Някой мисли ли каква би била съдбата на тези 2000 души и какъв ще бъде животът на техните семейства, ако участъкът бъде затворен? Ние, в качеството си на техен работодател, сме длъжни да защитаваме техните права и да опазваме техните работни места и правим всичко по силите си./Дир.бг