Министърът на здравеопазването откри PСR лаборатория за 150 000 лв. в Разлог

  • Тестовете за Ковид в местната болница ще са готови за 2 часа

  • Проф. д-р Костадин Ангелов: Българите ще изградят здравен щит срещу COVID-19 

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов откри нова лаборатория за изследване на COVID-19 по метода на полимеразната верижна реакция (PCR) в община Разлог. В нея изследването на пробите ще се извършва за по-малко от 24 часа. Инвестицията е за близо 150 хил. лв., като от тях 90 хил. лв. са осигурени от Министерството на здравеопазването.

Професор Ангелов акцентира върху важността на лабораторията, която изключително много улеснява навременната и бърза диагностика при случаи на COVID-19.

„Понякога забавянето с часове на правилната диагноза е свързано с успеха и изхода от лечението. Сега само за два часа може да имаме най-високата степен на диагностика на COVID-19 в болницата в Разлог. Преди ставаше за 24 часа”, каза още министър Ангелов. На място той разговаря с екипа на лабораторията – д-р Йовка Божанова, лаборанта, както и с д-р Елена Рускова – ръководител на Отделението по образна диагностика в Разлог, както и с рентгеновите лаборанти, които през последната почти една година са в непрекъснат режим на работа за рентгенови изследвания и диагностициране на пациенти с COVID-19.

В отговор на журналистически въпрос относно избора на ваксина срещу COVID-19 министър Ангелов обясни, че избор има и в момента, но той е съобразен с преценката на лекаря, извършващ имунизацията, защото медицинското лице най-добре може да прецени здравословното състояние на желаещия да бъде имунизиран. „Радостно е, че хората избраха ваксината, избраха да чуят гласа на науката и не се поддадоха на онези мнения, които са вредни, а дори и опасни за здравето им. Благодарение на ваксинирането българите ще изградят един здравен щит срещу COVID-19 и по този начин ще се справим със заболяването.“

Министърът на здравеопазването припомни, че някои държави в Европейския съюз и извън него са изградили ваксинационните си стратегии само върху един тип ваксина и това не им е създало проблеми.