Министърът на икономиката Кирил Петков заяви, че е направил всички необходими стъпки за отказа от канадско гражданство

Министърът на икономиката в служебното правителство Кирил Петков заяви, че като български гражданин е направил всички необходими административни стъпки, преди да стане министър, за да се откаже от чуждото си гражданство. Той каза това пред журналисти преди началото на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/.

“По решение от септември 1995 г. се казва, че наличието на чуждо, освен българско гражданство, на едно пълнолетно дееспособно лице, е въпрос на избор. Чуждото гражданство не е външно, натрапено качество на българския гражданин. Когато този гражданин желае да участва в упражняването на властта в Република България, достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското. Аз направих всички тези стъпки”, заяви Кирил Петков.

По думите му, сега конституционният въпрос е възможно ли е един български гражданин да е направил всичките възможни действия, но да се чака бележка или някакъв административен акт на чужда държава, и това да предопределя неговите права и да предопределя още повече възможността на българския народ да избира кой да бъде народен представител, министър или президент. “Възможно ли е българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава”, допълни Кирил Петков.

Българският суверенитет и кой ще бъде народен представител трябва да зависи само от българската държава и от българските граждани; не можем да подчиним българската Конституция на административните актове на трети страни, коментира министърът. Според него това е въпрос, който “касае всичките два милиона българи, които са извън България”. “Искаме ли да спрем на всичките тези хора възможността, дори когато са предприели всички административни стъпки, да могат да участват в управлението на България”, попита министърът.

Процедурата по отказ от канадското гражданство е стартирала още през април, каза Кирил Петков и допълни, че се надява максимално бързо да дойде административният акт./БТА