Министър Ананиев от Билинския манастир: Бонусът от 50 лв. за пенсионерите е гарантиран през април

Перник е сред приоритетите на правителството, 7 милиона лева отиват за храмове в областта, увери финансист №1

Сто и шест милиона лева допълнително ще бъдат дадени на българските пенсионери през април, съобщи пред журналисти в Билинския манастир министърът на финансите Кирил Ананиев. Това е добавката от 50 лв., която правителството е поело като ангажимент да се изплаща до приключване на извънредната епидемична обстановка, като на този етап тя е до 30 април. 50-те лева за април са гарантирани, заяви Ананиев.

По думите му, макар че се намираме в изключителна ситуация от гледна точка на пандемията, ако тя продължи, правителството е в правомощията си да удължи това изплащане.

Финансовият министър Кирил Ананиев и областният управител инж. Емил Костадинов присъстваха на водосвет в изцяло реновираната църква в Билинския манастир „Св. Архангел Михаил“ в община Брезник. Ритуалът беше отслужен от Негово Преосвещенство епископ Поликарп Белоградчишки.

Министър Ананиев не скри сантимента към родния си край.

„Цялото ми детство и юношество е минало в Пернишкия край. Познавам и съм вършил всяка една селскостопанска работа, която вършат хората в тези населени места”, сподели министърът, чиито корени са от Брезнишко и Трънско. По думите му в последните години област Перник се превръща в сериозен приоритет за правителството. В миналото не се е инвестирало толкова много, сега целта е да се подобрят условията за местното население.

Кирил Ананиев посочи, че възстановяването на духовния живот в България се оформя като една важна политика на правителството.

„Само за нашия Пернишки регион са заделени над 7 млн. лева за 22 манастира и църкви“, заяви Ананиев.

През последните 7 години за ремонт и ново строителство на храмове на Българската православна църква в страната правителството е осигурило над 42 млн. лв.

В празничния ден беше дадено и символично начало на изграждането на пътя, който води до святото място.

Той ще бъде направен от Югозападното държавно предприятие – Благоевград.

Билинският манастир е една от най-старите обители в Западна България. Според исторически и археологически изследвания датира от 10.-11. век.

„Ремонтът, който виждаме днес, е със средства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Проектът е на стойност 560 000 лв. Църквата в светата обител е изцяло възстановена, подменена е покривната конструкция. Направена е специална фугировка и са изградени дренажи, за да не прониква влага“, сподели отец Никанор. Както при повечето храмове, ценното и в Билинския манастир са стенописите, които са възстановени. Те са изключително въздействащи. Повечето датират от 16-и и 17-и век и изобразяват светци и библейски сцени.

„С усилия на държавата в лицето на премиера Бойко Борисов само преди седмица с постановление на Министерския съвет бяха отпуснати 75 000 лв. за строежа на църквата в пернишкия квартал „Тева“, припомни областният управител на Перник инж. Емил Костадинов.

В знак на благодарност губернаторът връчи почетна грамота и плакет на протойерей Константин Стойчев, който е председател на църковното настоятелство на Брезнишката църква “Св. Петка”. Под негово ръководство от 2011 г. досега са извършени ремонти и са възстановени и реставрирани 14 духовни средища.

„Храмът е пазител на мира, на вярата, на доброто. И поради тази причина трябва да ценим и да се грижим за него. Християнските ценности са помагали за единството на нашия народ и за съхраняването на българската идентичност и култура многократно в миналото. Вярвам, че и днес те ни дават сили да проявяваме грижа и да работим за просперитета на България. Храмът е средище на духа, на радостта и любовта към Бога“, каза още Костадинов.