Министър Костадин Ангелов: Проверката в Сандански установи по безспорен начин, че редът за ваксинации на българските граждани е нарушен

Костадин Ангелов

Местният офис на ГЕРБ излезе с декларация за ваксинираните общински съветници

Обяснения от отговорните за ваксинирането в Сандански лица и институции ще бъдат взети още в понеделник. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов във връзка със сигнал за нарушаване на националния план за ваксиниране срещу Ковид-19 в курортния град.

Проверката установи по безспорен начин, че редът за ваксинации на българските граждани е нарушен. Здравният министър проф. Ангелов написа това в своята профилна страница във фейсбук. Той уточни, че в COVID системата, където се регистрират ваксинираните лица, са вписани четирима общински съветници от Общинския съвет в град Сандански.

„Действията ни във връзка с ваксинирането на всеки отделен българин са подчинени на ясни и точни правила, разписани в Националния план. Няма да допусна институции или отделни лица да ги нарушават“, декларира още министър Ангелов.

 

Николай Шаламандов

Както знаете, клип с ваксиниране на общински съветници в Сандански взриви социалните мрежи. Причината – те не са сред хората от първа фаза.

Видеото, заснето от местния сайт Vox64, показва моменти от имунизирането на част от общинските служители. Ваксиниралите се са общо четирима. Сред тях е председателят на Общинския съвет в Сандански Николай Шаламандов и неговите заместници.

Сигналът за нерегламентираната ваксинация е подаден от партия „Републиканци за България“. Тече организация по съставяне на списъци с представители на партиите, които да бъдат ваксинирани, сред които вече има такива от ВМРО и ГЕРБ, както и да бъдат включени кметовете на селата, намиращи се на територията на община Сандански. Дали съставянето на списъци е за фаза 3 oт ваксинацията, или е част от поредно нарушение – не е ясно, съобщиха още от партията.

Павлина Караджова

“Аз не съм искал да се ваксинирам, но казаха, че ако бях отказал, щеше да стане още по-зле“, заяви за BTV председателят на ОбС-Сандански Николай Шаламандов. По думите му до ваксинирането на местните парламентаристи се е стигнало, тъй като останали дози и иначе трябвало да се изхвърлят. „Какъв е казусът? Казусът е, че след като са разопаковани ваксини, в болницата останали няколко броя, мисля, че около 30“, допълни ОбС шефът.

По-късно се появи информация, че в болницата в Сандански са се ваксинирали близо 20 души от общината. „Установихме, че голяма част от медиците ни са прекарали Ковид-19 през последните два-три месеца и на този етап се въздържат от ваксиниране. Не смятам, че това, че са се ваксинирали общински съветници, е нещо лошо или минус, даже напротив“, заяви зам.-кметът на Сандански Павлина Караджова.

По непотвърдена информация сред ваксинираните е и кметът на Сандански Атанас Стоянов, той обаче отрича това да е истина.

От РЗИ-Благоевград коментираха, че случилото се е нарушение и ръководството на болницата е трябвало да върне остатъка от ваксини, тъй като в областта има медици, които все още не са имунизирани.

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов съобщи по-рано, че всички длъжностни лица от системата на здравното министерство, отговорни за изпълнението на плана в региона, ще понесат най-строги санкции.

Декларация се появи и от ГЕРБ-Сандански, в която общинските съветници на управляващата партия обясняват, че нямат нищо общо. „Научихме, че през изминалата седмица е започнало съставянето на списък на общинските съветници, които желаят да се ваксинират без никакви критерии и обосновка. С изненада научихме, че ваксинацията е започнала публично с председателя на ОбС-Сандански г-н Николай Шаламандов и други политически лица. Нещо повече – сред първите ваксинирани са и служители, които подпомагат работата на ОбС-Сандански и не заемат публична длъжност. Считаме, че всички те не попадат в никоя от изброените рискови групи, описани в Националния план за ваксинация“, пишат те.

В декларацията се обяснява още, че общинският шеф на ГЕРБ Стоян Стоев е провел разговори с общинските съветници от партията му и всички заявили, че са получили покани да бъдат включени в списък за ваксинация, но са отказали. Единственият ваксиниран съветник от ГЕРБ е действащ учител, който попада в рисковата възраст.

„Според ГЕРБ-Сандански всичко това показва, че липсва каквато и да е организация на местно ниво. Съставянето на списък от Общинския съвет е вмешателство и от страна на управляващите община Сандански в плановете за ваксиниране на местно ниво съгласно Националния план за ваксинация. В тази връзка настояваме директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ да предостави списък на всички ваксинирани лица. Също така председателят на ОбС-Сандански г-н Николай Шаламандов да разясни какво е неговото участие в съставянето на този списък“, пише още в декларацията.