Минка Капитанова: Няма спад на туристите в Гърмен

Минка Капитанова
  • Има предостатъчно минерална вода, уверява кметът на фона на растящите заявки за инвестиции

  • Обновените мира в Огняново не само привличат много туристи, но осигуряват и работни места

 

 

Топлите минерални извори в община Гърмен и техните лечебни качества превърнаха село Огняново в един от най-предпочитаните СПА и балнеокурорти у нас. Големите комплекси и малките семейни хотели нямат проблем със заетостта и целогодишно. Инвестиционният интерес и в момента остава траен, което извежда въпроса за баланса между легловата база и ресурсите от минерална вода.
Двата най-големи извора, познати като мирата на Огняново, са най-предпочитаното място за хора, които възстановяват своето здраве. До миналата година тези места изглеждаха по-примитивно. По проект с община от съседна Гърция по трансграничните програми изворите бяха напълно обновени и оборудвани със съблекални, душове, рампи за инвалидни колички и денонощна охрана.

Миро в Огняново

Според последния доклад на външни експерти, изследвали 19-те находища в района, дебитът е много по-голям.
“Имаме завишаване изцяло на дебита, който има в курорта Огняновски минерални бани. Той е бил 25 литра и 200 в секунда. Сега към момента от доклада той е 33 литра и 860 в секунда. Има достатъчно минерална вода. Това, което се опитват някои да говорят – че водата ще свърши, водата изчезва… няма такова нещо. Има предостатъчно вода, но трябва да се вземат мерки, да се събира в резервоар, който ще е необходим за хотелиерите, за да може да се използва рационално водата, тъй като потреблението се завишава петък, събота и неделя, когато всички хотели и къщи за гости са пълни”, коментира пред “Хоризонт” кметът на община Гърмен Минка Капитанова.
Обновените мира в Огняново не само привличат много туристи, но осигуряват и работни места. Ремонтът на обществената минерална баня и обособяването на пет стаи за гости в сградата, с общински ресурс от 1 милион лева, беше повод за политически атаки към кмета на общината и съмнения за скрита приватизация.
Обществена баня е необходима, мотивира се Минка Капитанова. “Обществена баня е необходима не само за община Гърмен, а за целия регион, защото хората посещават баните. Има много голям интерес. Бяхме много уязвими, че беше в такова състояние, тъй като тя беше дадена на концесия за 10 години преди това и не беше стопанисвана както трябва. Бях критикувана, че се дават толкова средства за банята, но мисля, че това, което е направено, може да се види и да се ползва от хората.”
“Няма спад в туризма и в посещението на туристите в община Гърмен, тъй като виждаме, че басейните са пълни и хотелите са пълни, това означава, че нямаме спад”, твърди кметът Минка Капитанова./БНР