Мирослава Владимирова: Силата на мисълта е най-важна

Всяка болест първоначално е енергия, а от нас зависи дали ще я материализираме!

Мирослава Владимирова е една от най-добрите йога инструктори в България. В своето студио в Дупница провежда практики по Хатха йога, Виняса флоу йога, Ащанга йога, Въздушна йога, Въздушна акробатика, както и аюрведични терапии, масажи и други. Йога е един от най-древните методи за поддържане на духа и тялото в хармония. Обикновено хората се обръщат към тази наука след определен физически проблем, споделя Мирослава Владимирова и разказва: „Точно такъв беше и моят случай – диагноза множествена склероза на 19 години. След много години търсене на начин за справяне с проблема открих древните науки: Йога и Аюрведа, които през годините са се развивали заедно в синхрон и се допълват една друга. Аюрведа ни учи на правилен начин на живот. Йога пък ни дава съвети за движение на тялото и техники за овладяване на дъха и осъзнаване на емоциите. Когато двете науки се прилагат заедно, тогава резултатът е крепко здраве и стабилна психика”.

  • Здравейте, г-жо Владимирова. Днес всички сме изправени пред изпитанието Ковид– Въпрос на много малко време е отново да се увеличат и случаите на грип от тип А и тип Б, има ли естествени източници за повишаване на имунитета през есенно-зимния сезон?
  • Да, има такива варианти, но е важно да се комбинират. Не е достатъчно да изберем само една опция за засилване на имунитета по естествен път. Необходимо е да приемаме повече витамини, да променим начина на хранене, начина на мислене и, разбира се – да спортуваме. Физическата активност трябва да е висока, над средната за българина. Като цяло нашенецът предпочита висококиселинно образуващи храни като месо, пържени и преработвани храни. За силен имунитет е добре и можем да се доверим на естествените природни източници, които се съдържат в плодовете, зеленчуците, варивата. Така например есенните кореноплодни зеленчуци са много подходящи, тъй като спомагат и за „зазимяване“ на енергията в човешкото тяло.
  • Сега най-разпространените за употреба са витамини, сред които витамин C, витамин Д3, цинк, селен, магнезий и др. Какъв е естественият начин за набавяне на тези витамини в организма?
  • Да започнем от витамин С, който изобилства в цитрусовите плодове. Малко лимон, изстискан в гореща вода, прави чудеса сутрин. За съжаление няма как да синтезираме витамин Д, тъй като зимното слънце не е достатъчно силно. Ето защо се налага да го приемаме под формата на капки от аптеката. Цинк и селен също могат да се закупят като таблетки, но ги има и в храната. За препоръчване е и магнезият в течен вид, предназначен за спортисти – за облекчаване на мускулни схващания и крампи. Като цяло българинът приема хранителните добавки едва ли не като лекарства. Това не е правилно, даже напротив! Хората имат предразположеност както към определени болести, така и към дефицит на витамини и минерали. Всеки човек може да си направи генетично изследване, което да установи къде е липсата. Аз самата наскоро се изследвах и след като се установи, че имам липса на определени витамини в организма, започнах да си ги набавям допълнително. В допълнение към това – избирам вегетарианската, дори често веганската кухня, и спазвам всички пости през годината.

  • Промяната в начина на ежедневното хранене може ли да помогне за укрепването на организма? Кои са най-общо вредните навици при храненето на българина? Какви храни и подправки препоръчвате за укрепване на организма и общия тонус на хората през есенно-зимния период?
  • Когато човек се храни с плодове и зеленчуци, си прави услуга, защото в тях се съдържат и протеини, и белтъчини, и минерали. Разбира се, в наши дни продуктите не са съвсем натурални и екологично чисти. Но е достатъчно 10-15 минути преди готвене да накиснете плодовете и зеленчуците във вода, за да излязат от тях токсините. Вегетарианската диета е изключително полезна. Това е доказано през годините. Дори в календара на православната църква дните за пости са повече от онези, в които е разрешена консумацията на месо. Има и друг момент. Месото увеличава киселинността в тялото, а знаем, че в една киселинна среда безпрепятствено виреят вируси и бактерии. Според науката аюрведа всеки човек е уникален сам по себе си. Погрешно е да залитаме по разни “модерни“ диети, които изключват мазнини и въглехидрати, защото ако това е полезно за един, може да навреди на друг. Аюрведа ни помага да разберем не само кои храни и подправки са подходящи за нас, но и дали да се отдадем на йога, фитнес, или просто да потичаме в парка.
  • Не е тайна, че Вие сте един от най-добрите йога-инструктори в региона. Били сте на много обучения, включително и в Индия. Каква е ролята на мисленето и вътрешния свят на човека спрямо неговото физическо състояние?
  • Силата на мисълта е най-важна. Живеем в стресово време, от всички страни ни бомбардират с новини за коронавируса. Стигаме до там, че се плашим от най-малкото нещо. Постоянно сме в режим на стимулиране на симпатиковата нервна система, тоест в режим на стрес, който провокира отделянето на хормона кортизол в тялото. Ще дам прост пример. Някога, в древни времена, един ловец влиза в гората, но попада на свирепа мечка. Той естествено хуква да бяга, организмът е в режим на стрес и всички жизнени сили се съсредоточават в едно – да отърве кожата. След като успее да се изплъзне на звяра, тялото се успокоява и отново функционира нормално. Днес приемаме всеки проблем като въпрос на живот и смърт, като животозастрашаваща ситуация. Организмът непрекъснато работи в режим на стрес, а тялото изнемогва, започвайки от слабото място – при кой бъбреци, при кой сърце… Точно тук се намесва йогата, защото благодарение на нея превключваме от режим на стрес към режим на релаксация. Не е тайна, че негативните мисли може да ни разболеят. Всяка болест първоначално е енергия, а от нас зависи дали ще я материализираме. Важно е хората да бъдат по-толерантни и човечни, вместо да изпитват гняв или ярост. Негативизмът само увеличава стреса, който и без това ни е в излишък.

  • Има ли нещо, което можем да правим в дома си и не изисква много средства, но би подобрило нашето общо емоционално и физическо състояние? Бихте ли ни разкрили някоя от Вашите тайни?
  • В йога практиката е известна промивката на носа, наричана Джала нети. В специална каничка се налива топла вода, в която е разтворена лъжичка сол. Течността се налива в едната ноздра и след накланяне на главата изтича през другата ноздра. Така се изчистват замърсяванията от носните пътища и синусите. Редовните промивки на носа действат като първа бариера срещу вирусите. В йогата се правят профилактики на носа и с помощта на специален шнур, но това определено не е занимание за начинаещи. Профилактиката за промиване на червата Шанка пракшалана също е много ефикасна. В интернет има достатъчно информация за желаещите да научат повече. Аз самата я правя минимум два пъти годишно. Ефект има – стига човек да прояви достатъчно воля.
  • Идвали ли са хора във Вашето студио в търсене на помощ и за какво най-често?
  • При мен идват хора с най-различни оплаквания – от болки в кръста до автоимунни заболявания. Това, което правя най-напред, е да си поговоря с човека, да разбера каква е неговата история. Защото, пак казвам, всеки организъм е отделна вселена и няма как да се действа по един и същи начин.
  • По време на първото затваряне на държавата Вие продължихте да практикувате йога и безплатно предавахте на живо своите практики. Онлайн средата на общуване как се отрази на отношенията между Вас и Вашите последователи?
  • Няма нищо по-хубаво от живия контакт – хората са пред теб и ти ги виждаш, усещаш, знаеш от какво имат нужда днес. Затова просто започнах да си представям, че редовните практикуващи са по местата си в залата. Това в крайна сметка ми помогна да се пренастроя на новия режим на работа. Освен това постоянно поддържахме обратна връзка. Справихме се добре и ако се налага, ще продължим така и занапред, защото хората имат нужда от йога.