Миряни разкрасиха двора на манастира “Свeти великомъченик Георги” в Хаджидимово

created by dji camera

Миряни разкрасиха двора на манастира “Свети великомъченик Георги” в Хаджидимово. Всяка пролет, преди големия християнски празник Гергьовден, в манастира идват хора от града и от околните села, за да поработят, разказа за БТА игуменът на обителта отец Теофил.
Миряните засаждат цветя, почистват, дори едно камъче да преместят, те са щастливи, че са го направили за манастира, сподели игуменът. В това личи силната привързаност на местните хора към святото място, допълни той.
За Гергьовден винаги пристигат много хора от страната и от съседна Гърция. В манастира ги води чудотворната икона на светеца, изровена от земята през 1850 година от местен овчар, на когото самият светец посочва мястото, разказа още отец Теофил. Изследване на иконата установява, че е била заровена в продължение на два века. Въпреки това образът не е заличен.

Oтец Теофил

Иконата оцелява и по време на голям пожар в храма през лятото на 1979 година. Огнената стихия унищожава целия иконостас и всички икони, храмът изгаря напълно, като остават само зидовете. Спасена по чудо е единствено иконата на свети Георги, разказа отец Теофил.
Още на следващата година – 1980-а, храмът е напълно възстановен, а всяка година преди празника на свети Георги много миряни нощуват в манастира. Молби към светеца за рожба отправят бездетни семейства, а след това родителите се връщат с бебето, заченато и износено с помощта на свети Георги, което да бъде кръстено в манастира. Има и безброй случаи на хора, които намират помощ от светеца за различни заболявания, разказа отец Теофил. Все по-често идват и хора, изпаднали в тревожност. Ставаме свидетели как Господ и свети Георги дават утеха, помагат на човека да види, че има надежда и толкова много причини да продължим напред и да благодарим на Бога, допълни игуменът на манастира.