Мисия „Предай нататък“ в Дупница

Доброволци помагат на болни от Ковид-19 и хора в нужда

Доброволчески екипи от община Дупница доставят на болни от коронавирус и хора в нужда храни и медикаменти по домовете.

Инициативата е във връзка с усложнената епидемична обстановка по време на втория локдаун. Заявки се приемат всеки ден.

Първоначално помощта е насочена към екипа на Триажния кабинет в Дупница. Бобовдолско заведение изявява желание да снабдява с топъл обяд медиците и апелира във фейсбук да се помогне за транспортирането му. Млада дупничанка е сред първите, отзовали се. Жената е участвала в подобни акции и по време на първата карантина през месец март. На свой ред тя се включва с дарение – минерална вода и безалкохолни напитки за Триажния кабинет. По нейна идея за чакащите отвън пациенти е осигурена чаша топъл чай.

Скоро след това младата дупничанка се подлага на тест за коронавирус в Триажния кабинет. На опашката пред нея са семейство пенсионери, чиито деца отдавна са в чужбина. Оказва се, че възрастната двойка е с положителни тестове и ще бъде поставена под карантина вкъщи. Дупничанката няма колебание какво трябва да се направи. В социалните мрежи тя стартира кампания в подкрепа на възрастни и самотни хора, болни от Ковид-19.

Доброволците помагат кой с каквото може – пазаруват, чистят, цепят дърва или просто говорят по телефона със затворените между четири стени старци.

На принципа „Предай нататък“ доброто набира скорост и става заразно в Дупница. Местна жителка, която по собствена инициатива събира хранителни продукти за болни от коронавирус, се оказва с повече дарения от необходимото. Тя се свързва с доброволците и заедно взимат решение оставащата храна да се предостави на семейства в нужда.

Така в полезрението на благотворителите попадат и хора, които не са под карантина и не боледуват от Ковид. Те търсят съдействие от отдела за социално подпомагане в община Дупница, откъдето ги насочват към няколко крайно нуждаещи се домакинства.

“Късно снощи посетихме самотно живееща възрастна жена, за да й занесем храна. Тя не е с коронавирус, но е прикована на легло и взима лекарства за високо кръвно. Ние носехме апарат и премерихме кръвното й, оказа се, че то е доста ниско – 80 на 40. Свързахме се с личния й лекар, за да й се окаже помощ и съдействие на момента. Днес на място ще заведем кардиолог, който ще носи преносима апаратура ЕКГ. След прегледа специалистът ще предпише подходящо лечение, а ние ще закупим предписаните й медикаменти”, разказа за “Вяра” участничка в мисията.

По думите й за последните два дни екипите са оказали помощ на две семейства под карантина и три домакинства, в които няма болни от коронавирус.

“Днес купих лекарства на младо семейство с деца, които са заразени с вируса и не могат да излизат. Наложи се да отида при личния лекар, за да издаде рецепта и с нея отидох в аптеката”, описа последната си задача доброволката.

Към момента на територията на община Дупница петима души са на разположение по всяко време, а още десет се отзовават в различни часове на денонощието.

Два са начините да се присъедините към доброволческите екипи, посочват организаторите. Първият е да се регистрирате в националната платформа Помогни.Нет. и да изтеглите приложението на телефона си. Така след получаване на сигнал за помощ приложението моментално открива най-близо намиращия се доброволец. Другият вариант е да се включите във фейсбук групите “Задружни в Дупница” или “Споделената зима е топла”. Така автоматично попадате в общ чат, където се разпределят задачите за деня.

Ако пък имате нужда от помощ, независимо дали сте под карантина, или не, можете да направите заявка както във фейсбук, така и на националния телефон на Помогни.Нет – 0898763477.

В момента доброволците в Дупница подготвят специални плакати, на които с големи цифри ще бъде изписана горещата телефонна линия. До няколко дни те ще бъдат поставени на ключови места като Триажния кабинет, ДКЦ, РЗИ и двете болници в град Дупница.

В месеца на чудесата – декември, дупнишките доброволци се надяват повече хора да подкрепят каузата. На този етап в екипите има медици, журналисти, държавни служители, ветеринарен лекар, собственик на фитнес център, дистрибутор на безалкохолни напитки и др. Всички те остават анонимни, защото по думите им „Доброто няма лице. А само сърце“.