Мистерии около смъртта на швейцарския бизнесмен Удо Ланге в пернишкото село Кладница

От Прокуратурата отрекоха да има задържан за убийството, както и трупът да е местен

 Продължават процесуално-следствените действия на полицията

Районната прокуратура в Перник и полицията дадоха подробности на извънреден брифинг за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге във вилното селище „Делта хил“ край село Кладница.

Припомняме, че Ланге беше открит в гаража от неговата съпруга. Именно тя е подала сигнал в полицията. Според разследването жертвата е бил на работа и се е прибрал. Съпругата му, която е била сама, не е чула или видяла нищо подозрително, казаха още от прокуратурата. Сигналът е получен на 11 август в 20:30 ч. и са предприети незабавни действия – оглед и разпити. „Самият интензитет на случая предполага промяна с часове на самото развитие на случая. Назначени са много експертизи, които ще дадат яснота за спецификата на деянието“, това заяви старши комисар Павел Млеканов, директор на Областна дирекция МВР-Перник.

В неделя се появи информация, че има задържан мъж, който е заподозрян по случая, но комисар Млеканов не потвърди това. Директорът на областната полиция отказа повече подробности. „Каквото и да кажа в момента, може да навреди на разследването. Работи се по много версии и са назначени много експертизи, които ще дадат яснота относно самата специфика на деянието. И в момента се провеждат процесуално-следствени действия, работи се с различни лица. Към момента не мога да дам конкретика, защото е възможно това да опорочи разследването“,  категоричен е ст. комисар Млеканов.

Удо Ланге

От прокуратурата също заявиха, че на този етап няма задържано лице, тъй като доказателствата, събрани до момента, не установяват съпричастие на което и да е било конкретно лице.

Към този момент няма и повдигнати обвинения, посочи говорителят на Окръжната прокуратура в Перник прокурор Албена Стоилова. „До момента са разпитани около 5-6 лица по досъдебното производство“, посочи Стоилова.

На въпрос как точно е настъпила смъртта на швейцарския бизнесмен от прокуратурата заявиха, че не е имало видими следи от насилие и кръв. „Констатирано е нараняване в белия дроб при огледа на трупа, възложени са експертизи, от заключенията на които се очаква да стане ясно как е причинено нараняването и дали това нараняване е причина за настъпване на смъртта“, допълни говорителят на Окръжната прокуратура.

Няма доказателства за първоначалната версия, че трупът е местен и преобличан след настъпването на смъртта. Тялото е намерено на пода в гаража, а не в автомобил, потвърди още Стоилова.

Назначени са ДНК и съдебно-медицинска експертизи. Работи се по всички версии, като не се придава тежест на нито една от тях, независимо от времето, допълниха от прокуратурата и полицията.

Преди това вътрешният министър Иван Демерджиев коментира случая. По думите му налице е опит за замаскиране на убийство.

„В момента работим по всички версии, тъй като този човек е преместен от мястото, където е бил убит, на ново място. Има данни да са сменени дрехите, с които е бил, за да се прикрият следите от убийството”, каза той. „Подозираме кръг, група извършители, но преди да се работи по тези версии и да напредне някоя от тях, спекулация е да се насочваме нанякъде ние като коментар”, заяви министър Демерджиев.

Според  адвокат на съпругата Елизабет, случаят е много заплетен и не знае как при първоначалния оглед не са установени следите от насилие. „Съпругата на Удо Ланге не гледа новини, не знае, до този момент нищо не й е казано”, заяви в събота юристът Любомир Георгиев  и отрече съпругата на жертвата да подозира някого за престъплението.

Драматичните събития около семейството не свършват  с фаталната кончина на швейцарския бизнесмен. След като разбрал за смъртта на баща си, синът на Ланге тръгнал от Швейцария. След пристигането си н България обаче е блъснал пешеходец в София, който в последствие е починал. Това е довело до ареста му.

Бизнесменът Удо Ланге отдавна живее и работи в България. Двамата със съпругата му са имали предприятие за силиконови изделия, което преди няколко години са продали на чуждестранна компания. Семейството притежава и хлебопекарна, обясни наблюдаващият прокурор по делото Аделина Алексиева.