Мистериозно заболяване може да остави света без банани

То не е податливо на химическа обработка

Човечеството може да остане без банани заради силно заразна гъба в почвата, предупреждава германският вестник „Ди Велт”.

Заболяването Tropical Race 4 (TR4) се разпространи активно в Азия и Австралия през ХХ век, като е идентифицирано за първи път през 2019 г. в Южна Америка – основния производител на банани.

Според експерта по плодовете в маркетинговата компания AMI Урсула Шокемеле в Колумбия и Хондурас вече са затворени първите плантации. Тя заяви, че заболяването не е податливо на химическа обработка, поради което заразените почви няма да могат да бъда експлоатирани в продължение на поне 30-40 години.

Подчертава се, че TR4 поразява основно сорта Cavendish, чийто износ покрива 95% от световната търговия с банани.

Специалистите предупреждават, че даже малка част заразена почва по подметките на фермер може да разпространи инфекцията. Болестта се разпространява бързо и поради прехвърлянето на едни и същи гени между растенията.

Мъжките цветове на банановата палма са стерилни, а женските дават плодове без опрашване. Cavendish се размножава безполово чрез издънките, уточняват експертите.

Според учените в природата не съществува толкова застрашен сорт банани като Cavendish.

В много държави в Азия, Африка и Америка тези плодове са толкова важни продукти в храненето, както са картофите и оризът.

Ако се вземе предвид, че населението на Земята наброява повече от 7 милиарда души, нарастващата нужда от храна сред увеличаващото се население на развиващите се страни е основната причина за увеличаването на производството на банани, твърдят от ФАО. По такъв начин човечеството рискува да се лиши не просто от вкусния, но и необходим хранителен продукт./БНР