Митрофанова: България да не жертва отношенията си с Русия заради парите от ЕС

“Ние подхождаме философски и разбираме, че България е малка страна, трябва да се развива, че ЕС дава определени средства и помага. Но не мисля, че заради това трябва да се принасят в жертва отношенията с Руската федерация”, коментира в интервю за бТВ в неделя руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която започна мандата си на 3 март. Две седмици по-късно избухна скандалът с арестуваните служители на военното министерство, шпионирали в полза на Русия. От тогава двете страни изгониха дипломати на другата.

Според нея между Русия и България няма идеологически конфликт, но отношенията им в последните две години могат да бъдат определени като период на дипломатическо противопоставяне.

“Гоненето на дипломати е непонятно и без доказателства. Това беше предшествано от период на разцвет – имаше визити на Радев, на Борисов, Медведев. Всичко изглеждаше чудесно. Но мисля, че това не се хареса в парадигмата на тази блокова система. И след американска визита от правоохранителната система започна гоненето на дипломати”, коментира дипломатът.

Руският посланик посочи, че Русия приема избора на България да е член на ЕС и НАТО, но е против алиансовата групова солидарност да пречи на прагматичното сътрудничество с останалия свят. Според нея в момента се води геополитическа битка между сили, които искат многополюсен свят и такива, които искат еднополюсен свят. По думите й САЩ използват понятия като демокрация и права на човека, за да се подчинят определени страни.

Относно политическата ситуация в България Елеонора Митрофанова каза, че тя е в резултат на все още неукрепнала партийна система. “Надявам се следващите избори да дадат възможност за коалиционно правителство. Макар че в условия на криза е опасно, когато има политически бури”, допълни тя.

Според дипломата газопроводът “Балкански поток” дава възможност България да бъде газифицирана, а отказът от АЕЦ “Белене” не е най-правилното решение. Посочи още, че никой не е искал да трови Сергей Скрипал, медиите преувеличават подкрепата за Алексей Навални, а руските учения на границата с Украйна са били демонстрация на сила, която е имала ефект./ mediapool.bg