Мицкоски: Няма място за българите в Конституцията, София да коленичи в Скопие и да се извини

В Скопие се проведе голям митинг на ВМРО-ДПНЕ срещу френското предложение за РСМ

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски заяви, че няма да приема българските искания и промяна на конституцията, по време на протест в Скопие с искане за предсрочни избори, предаде БГНЕС.
Бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да спазва и прилага нито една точка от това споразумение… Това трябва да е ясно на всички, каза лидерът на опозицията по време на протеста снощи пред правителството в Скопие. Мицкоски призова премиерът Димитър Ковачевски да отхвърли френското предложение.
“Пет години чакаме дата за преговори с Европейския съюз, която никога няма да дойде, а това беше основното обещание на СДСМ. Те ни унизиха, унижиха ни, предадоха ни и ние все още сме заседнали в чакалнята на Европейския съюз. 22 години ревностно чакаме в чакалнята на ЕС, някои държави дори не говореха за ЕС тогава, а днес водят преговори или вече са членове на същия ЕС. Този народ и Македония дадоха много, а в замяна не получиха нищо. Поради грешната политическа стратегия се отнема бъдещето на тези поколения млади хора, на тези млади хора, които виждам тук пред нас. Като продължение на тази политическа агресия, която се извършва срещу Македония и македонския народ и гражданите на Македония, пристигна последното предложение, което е актуално тези 2-3 дни. Предложението, което тези хора от правителството се правят, че нито са видели, нито са чували за него, а те са го договаряли. За да бъде ясно, това не е нищо друго освен капитулация без отлагане. Което ще рече българизация на Македония на вноски или дипломатически нокаут, каза още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, който само преди няколко месеца призова и за анулиране на Договора за приятелство между РСМ и България и от 2017 г.
Пред събралите се граждани, които подкрепиха този протест, той даде своето обяснение какво се съдържа в последното предложение за спора с България:
– Първо, в това предложение няма дата за започване на преговорите, но има условие, ако искате да започнете, отворете Конституцията и изпълнете исканията на София.
– Второ, те не излъгаха, че не преговарят за езика, че не преговарят за идентичността, а днес тези, които са платили за истината, чрез малки публикации ни убеждават, че са триумфирали по кой знае кой път и са защитили македонския език. Не е ли повече от позорно?
– Трето, това, което до вчера беше наш проблем с официална София, в това предложение се превръща в наш проблем с официален Брюксел и целия Европейски съюз. Или по-точно асимилация, побългаряване и после европеизация или никога няма да бъдем част от Европа.
Освен това той подчерта, че постоянно има нови искания и изнудвания! Постоянно нарастване на атаки срещу македонския народ и крайно неразумен натиск.
– Стоя тук пред вас, стоя срещу сградата на правителството, ако то не е там, със сигурност ще му предадат, това послание е към Димитър Ковачевски. Разбирам те, знам какъв проблем имаш, какво биха казали нашите възрастни, че си между наковалнята и чука. От една страна, менторът, твоят шеф ви казва да не напускате стола, все още имате дела, които да ни защитите като семейство. И второ, вашият коалиционен партньор, който ти казва да не отхвърляш това споразумение, това предложение, защото утре ще напуснем правителството и то ще падне. Не се тревожи, не се тревожи Димитър, ето ме, този народ е тук, излез, осмели се и го отхвърли! Отхвърлете това предложение! Ние стоим зад вас! Отхвърлете това предложение, веднъж в живота си, отхвърлете го, бъдете смели и бъдете достойни! Не слушайте ментора, оставете онези, които казват, че държат вашето правителство. Хората, хората са тези, които избират и сменят правителството. Тези хора ще ви оправдаят, ако утре излезеш и отхвърлиш това предложение – каза Мицкоски.
Той подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ няма да приеме никакво унизително споразумение в ущърб на македонските национални интереси.
– Що се отнася до България, искам да кажа ясно, че нито аз, нито ВМРО-ДПМНЕ не ще приемем никакво унизително споразумение в ущърб на националните ни интереси. И ако правителството реши да го приеме извън парламента или да го вкара насилствено, то бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да спазва и прилага нито една точка от това споразумение. Това трябва да е ясно на всички – каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.
Той изпрати и съобщение до официална София, че македонската конституция няма да се променя, за да се включат български искания в нея.
– Що се отнася до България, искам да кажа ясно, че нито аз, нито ВМРО-ДПМНЕ не ще приемем никакво унизително споразумение в ущърб на националните ни интереси. И ако правителството реши да го приеме извън парламента или да го вкара насилствено, то бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да спазва и прилага нито една точка от това споразумение. Това трябва да е ясно на всички – каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.
Той изпрати и съобщение до официална София, че македонската конституция няма да се променя, за да се включат български искания в нея.
– Послание към официална София, вместо да ни подкрепяте като съседи, вие ни блокирате и безвъзвратно дистанцирате двата ни народа, македонския и българския. Вместо да ни подкрепяте, вие ни спирате, това ли са добросъседски отношения? Вместо да дойдете тук в Скопие, да коленичите и да се извините за злодеянията, които извършихте тук срещу този народ по време на фашистката окупация през Втората световна война, вие искате да изтриете нашата история. Това не са европейски ценности и няма нищо общо с Европа. И това няма нищо общо с онези ценности, за които се борим от самото създаване на ВМРО-ДПМНЕ. Това пречи на всеки един от нас. И искам да съм ясен още веднъж, 80 депутати, 2/3 променят Конституцията и това зависи от ВМРО-ДПМНЕ. „Докато съм президент, няма да се променя Конституцията, така че българските искания да са част от нея“, каза Мицкоски.
Както на всички политически прояви, така и на този протест не беше пропусната България. Тя се споменава за пореден път в отрицателен контекст, а на участниците безплатно бяха раздавани плакати, на които македонския премиер Ковачевски беше определян като българска котка. /БГНЕС