Мишел Виячева: Искам да бъда полезна на хората в един по-голям мащаб

Трябва да се даде възможност на младите да участват при вземането на политически решения и да бъдат катализатор на положителни промени в обществения живот, смята кандидатът за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС за област Кюстендил

Продължавам да следя с интерес изявите на младите хора, които сега навлизат в политическия живот на област Кюстендил. Вярвам, че участието на хора на тяхната възраст в политическата ни система ще увеличи нейната представителност и стабилност. Считам, че те трябва да могат да участват в политическите процеси и приформирането на политиките, които отговарят на специфичните потребности на по-младите поколения.

Ето защо днес се срещам с Мишел Виячева – кандидат за народен представител от Коалиция ГЕРБ-СДС. Тя е на 28 години и е фармацевт.

Когато влезе в редакцията бях стъписана от нейната изящност и крехкост. Някак не особено съвместими в представите ми с образа на човек, който би се занимавал с политика. Питам я за какво мечтае и от отговора още на първия ми въпрос разбирам, че крехкостта й е само привидна. Отговаря ми с увереността на човек, който има силата не само да участва, но и да бъде фактор в политическия процес.

– Аз не мечтая, аз си поставям цели, които да се реализират в краткосрочни периоди от време. Не се движа хаотично. Всяка моя стъпка предшества следващата. Преди години реших, че искам да завърша Фармация. Направих го. След това си поставих за цел да се реализирам в родния си град Сапарева баня. Сега и това е постигнато и аз ръководя аптека в града.Следващата ми цел е да бъда полезна на хората в един по-голям мащаб и да допринеса с идеите си за подобряване на здравните услуги и в частност – достъпа до лекарства. Участието ми в листата за народни представители е възможност тази стъпка също да бъде осъществена.

– Много категорично чертаете пътя си. Не се ли страхувате от неуспех?

– Разбира се, че понякога се страхувам, но преодолявам страховете си чрез действия. Концентрирам се не върху това, което би могло да се обърка, а върху това какво бих могла да направя, за да го предотвратя. Не съм фиксирана върху постигането на определени резултати на всяка цена, но вярвам, че когато човек има достойни идеали и не пести време и усилия, рано или късно успява да постигне целите си. Мисля, че това, което е добро за мен винаги се случва.

– Кой Ви научи да не се отказвате?

– На първо място родителите ми. Те са прекрасни хора, които безрезервно вярват в мен и ме подкрепят. Радвам се и на обичта и подкрепата на двамата ми братя – единият е 6 години по-малък от мен, а другия – 18.

Родителите ми ме научиха на това, че понякога плановете могат да се объркат, но човек трябва да бъде гъвкав, адаптивен и да продължи напред. Майка ми например е завършила консерваторията в Пловдив и беше преподавател по музика. Но когато ситуацията в България се промени и се появиха възможности за предприемачество, тя не се поколеба да се пренасочи към напълно нова за нея дейност. Сега двамата с баща ми успешно ръководят собствен бизнес. От малка работя с тях и им помагам, така че те ме научиха на отговорност и целеустременост.

Освен семейството ми, важна роля при формирането на характера ми има и спортът. Няколко години тренирах биатлон и лека атлетика и това определено ме научи както на издръжливост, така и на екипност.

– Наистина не бих предположила, че сте се занимавала със спортове, свързани точно с издръжливост

– /Смее се/. Да, много хора са се учудвали на силата ми по време на състезания. Спомням си когато бях около 15 годишна и вече бях спряла да тренирам, бившия ми отбор трябваше да участва в едно състезание по биатлон на Белмекен. Но не им достигаше една участничка за щафета и това проваляше възможността за участие на целия отбор. Треньорът ме потърси с молба да се включа и аз естествено приех, без да отчитам факта, че не бях тренирала от дълго време и нямах предишната физическа издръжливост. Успях да тренирам само 5 дни, а другите състезателки го бяха правили цяла зима. Когато приключихме, хора от екипа ми споделиха, че са видели колко голямо е било за мен физическото натоварване и са изумени, че въпреки това съм продължила състезанието до край. Казах им, че за мен не е съществувала друга възможност, защото знаех, че аз съм там, за да може отборът да завърши. Стисках зъби и издържах до края на състезанието.

– Сега отново сте част от един отбор. И отново участвате в състезание, но много по-различно. Отново ли сте със същата нагласа?

– Да, и в този отбор ние сме индивидуално и колективно отговорни за всяко наше обещание и за всяко наше действие – както по време на кампанията, така и след това. Когато се срещаме с хората никога не забравяме, че сме екип. В това състезание са важни индивидуалните резултати, но истинския смисъл е в постигането на отборната победа.

– Считате ли, че младите хора имат своето място в политиката? Какви са шансовете Ви за успех, според Вас?

Считам, че трябва да се даде възможност на младите хора да участват при вземането на политически решения и да бъдат катализатор на положителни промени в обществения живот.  Те могат да бъдат източник на енергия и идеи за иновации. Вярвам във възможността за успех и не се страхувам да работя усилено, за да я реализирам. Искрено се надявам младите хора от област Кюстендил да повярват в мен и да ме припознаят като техен представител в следващото Народно събрание.

– Какво е необходимо, за да успее един млад човек в България? Много българи, които живеят в чужбина казват, че това е невъзможно. Вие какво мислите?

– Според мен успехът на човек не зависи от мястото, където се намира, а от нагласата му и от готовността му за личностна промяна. Няма смисъл да търсим по-развити икономики или по-различно законодателство, ако първо не осъзнаем, че възможностите за растеж са в самите нас. Всичко може да се постигне с много упоритост, усилия и желание. Аз се реализирах в Сапарева баня, голяма част от моите съученици също имат успешна кариера в България. Станаха учители, счетоводители, треньори и т.н. Някои имаха възможност да работят в чужбина, но избраха да се върнат тук и сега са доволни от избора си.

– Разбирам, че за Вас е важно да се развивате като личност. Какви са най-важните човешки качества, за да бъде човек щастлив и успешен?

– Най-важна за мен е честността. Не може да се постигне напредък, построен върху лъжа, независимо дали е малка или голяма. Важно е човек да е честен към околните, но не по-малко важно е да бъде честен и към себе си. Да бъде добър, позитивен, да насочва мислите си към това, което иска да му се случи и да работи за неговото постигане. Оплакването, мрънкането и обвиненията могат да променят живота ни само в негативна посока.Човек трябва да е силен духом и да довежда започнатото до край. Лично аз винаги се водя в действията си от това, което знам, че е правилно да направя, а не от това, което ми се иска. Само така бих могла да израствам и същевременно да бъда полезна на другите.

– И накрая – как си почивате от работата и обществените ангажименти?

– Напоследък нямам време за почивки. Но когато имам обичам да се разхождам и да посещавам места, където не съм била досега или пък съм била и ми е станало много уютно на душата. Обичам да чета. Обичам да тичам, но вече любителски. Това много ме разтоварва. Сапарева баня има уникално местоположение, заобиколена е от невероятна природа. В това прекрасно кътче от България човек не само може да релаксира, но и да черпи вдъхновение.Чувствам се благословена, че мога да живея именно тук.

Срещата ни с Мишел Виячева приключва така, както започна – с усмивка. Но когато се разделяхме, аз мислех не за нейната крехкост, а за нейната сила. Има цветя, които  не се страхуват от снега. И хора, които не се страхуват от трудностите по пътя на живота.

Александра Янева

Купуването и продаването на гласове са престъпления