Млада художничка от Добрич откри изложба в Джамията в Дупница

Отдясно наляво Катя Йоцова, Венета Ганчева и уредникът в галерия „Джамията” Ивайло Орманков
  • Венета Ганчева: Рисувам абстрактно, харесвам ярки цветове и структури

 

Млада художничка от Добрич представя свои картини в галерия „Джамията” в Дупница. Венета Ганчева откри самостоятелна изложба живопис „Форма, структура, цвят”, явяваща се продължение на показаното в Околийската къща през 2015 г. Изявата е по покана на галеристката Катя Йоцова, която откри експозицията.

Авторката е родена през 1977 г. в Добрич, завършила е Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, специалност „Текстил” при проф. В. Овчаров, и магистратура „Мода и мениджмънт в модата”. Участвала е в редица изложби. Самостоятелни изложби е правила във Варна и Добрич. Член е на сдружение на художниците „Ателие 13” – Добрич, с което е участвала в групови изложби в България, Румъния и Хърватия. Нейни картини са притежание на колекционери от цял свят. С Дупница я свързва съпругът й, който е от Яхиново. Двамата имат 3 деца и в момента гостуват на роднините си в селото.

„Гостувам на Дупница с изложба за втори път. Това е продължение на първата ми изложба, за която в Добрич получих награда за духовно развитие. Тук представям по-големи платна, за които в Околийската къща нямаше място. Затова решихме да направим втора част на изложбата и да представим и непоказаните преди картини. Това са абстрактни композиции. Самото име на изложбата е „Форма, структура, цвят”. Използвам акрилна боя, както и свободни форми, които са очертани с контур. Картините ми са повлияни от Кандински и Пол Гоген. Кандински е баща на абстракционизма, от него са свободните форми, а Пол Гоген е измислил очертаването с контур, каквото има и в моите творби”, каза Венета Ганчева.

За създаването на творбите си тя споделя: „Всяка картина е резултат от множество впечатления. В един момент те се насъбират и когато човек освободи своето съзнание и застане пред платното, почва да твори. Рисувам с помощта на цвета, харесват ми ярките цветове, структурите”. Художничката допълни, че започва да рисува по-осъзнато след завършването на университета. „Определих своя стил, докато учех текстил. Там се използват изчистени форми и малко или много това ми е повлияло в по-нататъшното ми творчество”, отбеляза авторката. Картините й ще останат в Джамията един месец.