Млади художници от Дупница грабнаха награди от международен конкурс в Естония

Карина Спасова и Габриел Зашев
  • Ния Маркова, Бориса Ангелова, Карина Спасова и Габриел Зашев станаха лауреати

  • Марина Стоева отличена за добро представяне, художничката Елена Марулевска с награда за ръководител

 

Талантите от дупнишкото Арт ателие „Дон Кези” прибавиха нови награди към колекцията си с отличия.

Ния Маркова

Ния Маркова, Бориса Ангелова, Карина Спасова и Габриел Зашев се класираха на първо място и станаха лауреати на 3-тия международен конкурс за млади художници „Творчески свят 2018”, провеждан ежегодно в град  Кохтла-Ярве, Естония. Марина Стоева е с награда за добро представяне, а преподавателката в школата по изобразително изкуство и художник Елена Марулевска е наградена за ръководител.

Бориса Ангелова

„Темата на конкурса беше “Нашето наследство” – обекти от Световното наследство в списъка на ЮНЕСКО! Децата от ателието участваха с 15 творби, изпълнени с акрилна, акварелна и смесена техника. Безкрайно съм щастлива и много горда от успехите на децата! Браво на всички мои деца за старанието, вниманието и упоритостта, с която работиха за конкурса! Благодарим на журито за високата оценка и на организаторите за перфектната работа и възможността, която дават на децата да се изявяват!”, коментира Елена Марулевска.

Конкурсът се организира от Дома по творчество за учениците в Кохтла-Ярве. Целта му е да привлече вниманието на учениците и да постави въпроси за защита и съхранение на историческото и природно наследство на човечеството.

Ния е в ателието шеста година. През това време е номинирана 4 пъти във фондацията на Димитър Бербатов за постиженията й в изобразителното изкуство. Има редица призови места в национални, международни и световни конкурси. Наскоро спечели специална награда на “Иконопис” ЕООД от Национален конкурс за детска рисунка “Наследници на Дечко Узунов” – 2019, гр. Казанлък. Участвала е в много детски изложби, биеналета и фестивали на изобразителното изкуство.

Елена Марулевска

Подробности в печатното издание