Моделът Оля Спасова от Дупница препоръча селска френска торта

27-10-01Мис Лейди България Интернешънъл 2014 Оля Спасова от Дупница е страхотна в правенето на баници, но не само… Тя препоръча интересна рецепта за френска селска торта. Оля се дипломира с отличен успех в ЮЗУ-Благоевград. Тя завърши специалност „Екология и опазване на околната среда”, но голямата й страст е модата.

За блатовете:

  • 1 яйце
    – 150 г захар
    – 200 мл прясно мляко
    – 2 с.л. мед
    – 2 ч.л. сода
    – 50 г масло
    – 400 г брашно27-10-01

Разбърква се яйцето със захарта, меда, содата, прясното мляко и маслото. Вари се на средна температура, докато си промени цвета и потъмнее леко, като се бърка постоянно. Охлажда се.
Прибавя се брашното и се замесва леко.
В зависимост от размера, който желаем, получаваме от 5 до 7 блата. Разточваме тънко блатовете, набождаме с вилица, за да не се изкривят, и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до леко златист цвят. Изпичаме блатовете и ги охлаждаме.

За крема:
– 1 л прясно мляко
– 2 бр. яйца
– 8 с.л. захар
– 6 с.л. брашно
– 60 г масло
– 1 пак. ванилия
Разбърквам яйцата, захарта и брашното. Добавям по малко от студеното мляко. Слагам на котлона и с непрекъснато разбъркване сварявам крема. Накрая добавям ванилията и маслото. Сглобява се тортата, като се редуват блат и крем до изчерпване на продуктите. След втория блат сложих боровинково сладко. Готовата торта поръсваме със смлени орехи отгоре и отстрани. Добре е да престои на хладно една нощ.