Може да удължат срока за разследване на пожара под АМ „Струма“

Срокът за досъдебното производство за пожара под виадукта на АМ „Струма“ при Дупница изтича на 13 февруари т.г., но той може да бъде удължен, ако е налице необходимост за провеждане на допълнителни процесуално-следствени действия. Това казаха за БНР от Районната прокуратура в Дупница за хода на разследването на пожара от средата на август м.г., който нанесе сериозни щети по виадукта на магистралата, отстраняването на които отне повече от 3 месеца и близо 2 млн. лева.

Извършват се процесуално-следствени действия и изготвяне на строително-инженерна и на комплексна екологично-геодезическа експертиза, казаха от Районната прокуратура в Дупница и това ще отнеме време, което вероятно ще наложи удължаване на срока по досъдебното производство, коментират магистрати.

Същевременно съдът не е уважил иска на наблюдаващия по делото прокурор за обезпечаване на глобата, предвидена за престъплението за шефа на „Феникс ресурс“ Кольо Илиев.

И Районният съд в Дупница, и Окръжният съд в Кюстендил са отхвърлили това искане.

Отменена е и паричната гаранция от 5000 лева за Илиев. Остава в сила обаче забраната да напуска страната.

Срещу Илиев са повдигнати две обвинения – за престъпление против околната среда и за неумишлен палеж, което се наказва с лишаване от свобода от 1 до 5 години и с глоба от 5 до 30 000 лева и за запалване по непредпазливост на чужд имот, при което са последвали значителни вреди с предвидено наказание лишаване от свобода до 5 години./БНР