Момичета браха билки край параклиса „Св. Петка” над Крайници

Деца от Клуб „Приятели на читалището” посрещнаха изгрева на слънцето на Еньовден в Крайници. Пременени в дълги бели ризи, момичетата ходиха боси по поляна край параклиса „Света Петка” в подножието на Верила, браха цветя и билки, сплетоха венец и минаха под него за здраве.

Красивите „самодиви” научиха и за ритуалите и поверията за празника, за които им разказа библиотекарката в читалище „Развитие 1910” Анета Ценева.

„Еньовден е сред най-красивите летни празници. Един от ритуалите на този ден е брането на билки, от които се плете венец за здраве, благоденстиве и добруване. Според поверията в този венец трябва да има 77 билки и половина – за всяка болест по една билка, а половинката – за болестта без име. Ние брахме здревец, еньовче, тинтява, жълт кантарион, бял равнец и децата бяха много щастливи. Радвам се, че по този начин успяваме да съхраним и предадем традициите на нашите баби”, каза Анета Ценева.

Както е известно, Еньовден е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. Смята се, че на Еньовден билките имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова денят е известени и като празник на билките. Празникът съвпада с лятното слънцестоене. Много от поверията и обичаите са свързани със Слънцето и култа към него.

На същата дата Българската православна църква чества Рождение на свети Йоан Кръстител или Предтеча – една от най-важните исторически личности на християнството. Светецът възвестил идването на Спасителя Иисус Христос.