„Мони текстил”, дрогериите DM , „Лили” и верига за хранителни стоки с апетити към първия етаж на ГУМ-Дупница

„Мони текстил”, дрогериите DM, „Лили” и търговска верига за хранителни стоки искат да наемат помещения в ГУМ, стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет в Дупница. Известната дупнишка фирма за производство на луксозно спално бельо „Мони текстил” и дрогериите DM и „Лили” са внесли в общината писмени заявления за това, че смятат да ползват търговски площи в обекта под наем, а с веригата за хранителни стоки са водени разговори, обясни зам. кметът Олга Китанова, която оповести информацията по настояване на общински съветници.

Местният парламент разреши управителят на „ГУМ-Дупница“ ЕООД Цветанка Вуковска да обособи самостоятелен обект с площ от 315 кв.м на първия /партерен/етаж, заедно със 135 кв.м склад на подземния етаж (ниво -1) в сградата на магазина, където бъдещият наемател ще се разположи , след като спечели предстоящата конкурсна процедура.
Съветниците дадоха картбланш на управителката на магазина, чийто собственик е общината, самостоятелният обект да бъде отдаден под наем чрез публично оповестен конкурс за срок от 10 години. Условията на конкурса, както и конкурсните документи ще се утвърдят от управителя на магазина. Предложенията на кандидатите ще се оценяват, като водеща при класиренето ще е цената – с 80% тежест. Ще се вземат предвид и предложения за разкриване на нови работни места и размер на инвестициите, всяко от които ще носи по 5% тежест, както и други предложения със социална насоченост в полза на дружеството и на наемателите в него, с тежест 10 %.

Съветниците определиха и начална наемна цена за отдаване под наем на над 200 кв. м търговски площи на партера на магазина, при начална цена 15 лева на кв.м без ДДС и начална цена за над 100 кв. м складови помещения, при начална цена от 2,50лв.на кв.м без ДДС.
Одобрена бе и предложената от управителката схема на разположение на щандови площи на партерния етаж, като същите ще бъдат отдадени под наем за срок от 10 години чрез публичен търг с явно наддаване, при начална цена от 17 лева на кв.м с вкл.ДДС.

Общинските съветници определиха и състава на конкурсната и тръжните комисии, които ще проведат процедурите. В тях ще бъдат правоспособен юрист на общината и общинските съветници Георги Наумов (ГЕРБ), Бойко Христов (БСП), Вергил Кацов („Народен съюз”) и Миглена Вельова („Глас народен”). Определени бяха и резервни общински съветници, които да бъдат в комисията в случаи на отсъствие на титулярите.

Предложенията бяха приети с 19 гласа „за”, 6 „против” и един „въздържал се”. Докладната записка, касаеща дейността на едно от малкото печеливши общински дружества, което напоследък сериозно закъсва, за пореден път предизвика дебат в залата.

Изслушана бе и управителката Вуковска, която отново обясни, че заради пандемията и затварянето, както и заради увеличилата се конкуренция от новите магазини, разкрити в Горна махала, магазинът губи клиентите и наемателите си. Приходите също са намалели драстично. От средата на м. юни 2020 г. досега са осободени 11 щанда от първия етаж, където досега търговците са работели най-добре и са имали най-много клиенти. Това е причината за площта, която ще се обособи като самостоятелен обект, да се търси атрактивен инвеститор и той да привлече клиенти и за останалите търговци.

Юлияна КОЛЧАКОВА