Монтана победи Беласица с 2:1 след спорно съдийство

Ташко СУЛЬОТОВ
В 4-тия кръг от първенството на Втора професионална лига мъжкият отбор на ОФК Беласица по програма гостува на колегите си от Монтана. Срещата се игра на електрическо осветление от 20 часа на тамошния стадион „Огоста“.
През първата част на двубоя играта се водеше от петричките футболисти и истински късмет бе за домакините, че не получиха гол в своята врата. Айвън Ангелов след добра самостоятелна акция насочи кълбото фронтално срещу вратаря Петър Петров, то срещна напречната греда зад стража и футболистите на гостуващия тим реагираха за това, че главния съдия Геро Писков не отсъди попадение след като, според тях, топката е преминала зад голлинията. Натискът на възпитаниците на Иво Тренчев продължи. След центриране от ъглов удар Владимир Готов отблизо с глава не успя да простреля вратаря Петър Петров. По-късно го последва и Валентин Костов, който също след центриране от статично положение с глава не сполучи да преодолее стража на домакините. Като цяло на възпитаниците на Антони Здравков не се отдаде да затруднят поне веднъж вратаря на Беласица и всичко това бе дело на отличната игра на защитата на гостите, които не дадоха шанс за стрелба на противниковите нападатели отблизо.
През второто полувреме наставникът на домакините Антони Здравков промени схемата на игра, извърши смени, и всичко това даде своя положителен резултат. В 54-та минута бе извършен фаул срещу централния нападател на гостите Мариян Вангелов, главният съдия Геро Писков си затвори очите, последва контраатака на домакините и Мехди Уамбри се възползва от ситуацията и откри за 1:0. Последва справедлива реакция от страна на треньори и футболисти на Беласица, но решението на арбитъра Писков бе категорично и той призна попадението за редовно. Това сякаш окрили футболистите на Монтана. В 67-ма минута след контраатака по десния фланг последва прострелно центриране зад защитата на гостите, вратарят Кирил Георгиев усети, намеси се навреме, изби кълбото, но в добавката непокритият Владислав Цеков не сгреши за 2:0. Почетното попадение за отбора на Беласица отбеляза младият Димитър Иванов в 88-ма минута. Тогава след атака по десния фланг на резервата Атанас Чепилов, топката бе насочена към Аспарух Смилков, последва директен обстрел, стражът на домакините Петър Петров изби топката, но в добавката младия Димитър Иванов попадна в прегръдките на колегите си, отбелязвайки за първи път гол в кариерата си в професионалния футбол.

Реакции:

Светлан Кондев, бивш футболист на Беласица, сега помощник треньор в мъжкия отбор на ПФК Монтана: „Разделихме си по едно полувреме. През първата част доминираше отбора на Беласица, като на няколко пъти отблизо не успяха да си реализират чисти голови положения, а веднъж уцелиха напречната греда зад нашия вратар. Второто полувреме старши треньорът ни Антони Здравков промени схемата на игра, направи и някои смени, които се оказаха удачни. Първи отбелязахме гол чрез Мехди Уамбри. Според мен той се оказа решаващ за съдбата ни в този мач. Втория гол отбеляза Владислав Цеков, и така всичко си дойде на място. Накрая допуснахме грешка и тогава футболистите на Беласица успяха да намалят на 2:1. По отношение на спорните ситуации за отбора на гостите, според мен, топката след удар на техен футболист /става дума за Айвън Ангелов/ не тупна зад голлинията, но това може да се докаже чрез ВАР система. Спорно остана и положението за реакцията на петричките футболисти за игра на наш защитник в наказателното поле. При удара на петричкия футболист ръцете на нашия защитник бяха прибрани, така че и тук спора може да разреши само ВАР системата“.
Иво Тренчев, старши треньор на мъжкия отбор на ОФК Беласица: „Независимо от загубата, давам добра оценка за играта на футболистите, на които гласувах доверие в този мач. Добре се включиха и футболистите от резервната скамейка. Имам някакви претенции към главния съдия. При първия гол, отбелязан в нашата врата, имаше фаул срещу нашия нападател Мариян Вангелов, но главният съдия даде авантаж и така се стигна до 1:0 за домакините. При втория гол, според мен, имаше съмнение за засада. Но станалото – станало. Поздравявам отбелязването на първия гол от страна на младия Димитър Иванов, който бе точен при центрирането на Аспарух Шамкалов. На два пъти – в Симитли и сега в Монтана – ставаме жертви на съдийски грешки. Спокойно можеше да се завърнем поне с точка от Монтана. Знаем, че на този терен се играе трудно и че отборът е един от претендентите за влизане в Ефбет лига от следващото първенство. Хубаво беше да си решим мача през първото полувреме, но не успяхме“.
Отговорът на главния съдия Геро Писков бе, че винаги е бил обективен и не дели отборите. „Наблюдавах спорните ситуации чрез видеоматериали и препоръчвам същото да направят и треньорите и футболистите на двата отбора“, допълни той.

Беласица: Кирил Георгиев, Атанас Карачоров, Валентин Костов, Мартин Русков, Аспарух Шамкалов, Владимир Гогов, Айвън Ангелов, Марти Таушанов, Илия Карапетров, Аспарух Смилков, Мариян Вангелов /Атанас Чепилов, Симеон Бояджиев, Георги Станимиров, Димитър Иванов, Живко Димитров/