Монтират новия рентген в болницата в Дупница

ОбС шефът Костадин Костадинов: Следващата седмица организирам работна среща за здравното заведение

С нов рентген разполага общинската болница в Дупница, а до края на следващата седмица председателят на местния парламент Костадин Костадинов ще свика работна среща, на която да бъдат обсъдени проблемите на лечебното заведение, причините за подаването на оставка от прокуристката Мария Жайгарова и предотвратяване на напускането й.

„В момента правим ремонт и монтираме рентгена. Когато всичко бъде готово, ще оповестим това официално. Поканили сме и министъра на здравеопазването да посети болницата и имаме  уверението, че ще дойде. Имаме неговото уверение и за това, че ще ни помогнат”, каза Мария Жайгарова. Както е известно, лечението на заразени от новия коронавирус се отразява негативно на финансовото състояние на болницата и тя трупа задължения. В тази връзка в началото на август в общината се проведе среща на кмета Методи Чимев със здравния министър проф. Костадин Ангелов, Мария Жайгарова и общинския съветник от ГЕРБ Емил Гущеров, чийто е приносът за назначението на прокуристката.

Емил Гущеров

Емил Гущеров продължава да настоява за спешна работна среща на общинските съветници, на която да обсъдят мотивите на Жайгарова за подадената оставка и предприемането на незабавни мерки за бъдещето на болницата. „Подължавам да апелирам към колегите да не се правят на „ни лук ял, …”, а час по-скоро като принципал на болницата да проведем тази работна среща и като в едно семейство да си кажем проблемите и да предприемем мерки, за да ги решим. Знаете, че след като се появи COVID-19, в началото само нашата болница лекуваше пациенти от областта. Молбата на прокуристката за напускане е от един месец и след като предизвестието изтече, болницата може да остане без управител. Не ми се мисли в тази криза какво може да се случи, ако Мария Жайгарова си замине. Не трябва да допускаме един такъв добър специалист да си тръгне. Тя е обидена от неоценяването на работата й от някои общински съветници. Отношението на колеги, които имат други интереси, към нея е обидно. Аз лично я подкрепям от самото начало. 4 пъти съм я спирал на табелата при Пиперево да не си тръгва”, заяви Емил Гущеров, който оглавяваше Общинския съвет в предишния мандат. Съветникът посочи, че срещата трябва да се организира от сегашния председател Костадин Костадинов, който е избран от листата на коалиционния партньор на ГЕРБ – СДС.

„Отново апелирам колегите да не се правят на „ни чул, ни видял”. Ние трябваше 5 пъти досега да сме провели тази среща. Дано срещата, за която сега разбирам, че ще се проведе следващата седмица, не е след дъжд качулка. Знаете какво беше положението на болницата преди назначението на Жайгарова и за сериала с конкурсите за управител, когато болницата трупаше задължения. Тази опасност отново се задава. Затова организирах срещата с министъра. Това, че е отпускарски сезон, не е оправдание. Въпреки че бях с контузен крак, в болница, миналата година, когато имаше проблеми, аз организирах такава среща и беше намерено решение”, допълни Гущеров. Съветникът отбеляза, че срещата трябва да се организира от сегашния председател Костадин Костадинов.

Костадин Костадинов

„Не сме спрели с кмета Методи Чимев да работим за разрешаването на проблема. Провели сме среща с ръководството на болницата в лицето на зам.-управителя д-р Бонев. В понеделник и кметът, и аз се връщаме от отпуск и започваме отново. Първо ще проведа консултации с групата на ГЕРБ, а след това и срещата. До края на седмицата ще проведем тази среща. Няма нищо фатално. Мария Жайгарова няма да си тръгне току-така, тя има договор и трябва да бъде освободена. Нека да не се нагнетява напрежение”, каза Костадинов. По негова информация дългът на болницата към средата на годината е в размер на около милион и половина.

Както сме писали, след като оглави МБАЛ „Св. Иван Рилски”, Жайгарова успя да стабилизира лечебното заведение. Дългът в размер на 2,4 млн. лв., който завари, бе значително намален, изплатени бяха задължения към доставчици и за лекарства, започнаха редовно да се изплащат заплатите на персонала. В началото на август обаче прокуристката подаде молба за напускане, като в близките дни срокът на предизвестието изтича. От управата на общината още при подаването на молбата изразиха надежда, че Жайгарова ще преосмисли решението си.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА