МОН развързва ръцете на областните управи и инспекторати за онлайн обучението

В ОУ „Неофит Рилски“ в Дупница карантината е до 11 ноември.
  • РУО и Областният кризисен щаб-Кюстендил: Още нямаме заповед и няма необходимост от преминаване към учене от вкъщи

Официална заповед от Министерството на образованието и науката (МОН), даваща възможност на училищата да преминават по автономно решение и по решение на областната управа към дистанционно обучение, в област Кюстендил все още няма,  съобщиха от Областния кризисен щаб и Регионалното управление на образованието (РУО) – Кюстендил. Очакваната заповед е във връзка с изказването на зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, че от МОН обмислят училищата и областните управи по своя преценка да разрешават преминаването към онлайн обучение.

„Мога да коментирам едва когато пристигне заповед от МОН и я видя черно на бяло. В момента, в който дойде, ще бъде обсъдена в Областния кризисен щаб и ще оповестим решението”, каза председателят на щаба и зам. областен управител д-р Матей Попниколов.

„В РУО все още не е получена заповед, но знаете, че в ОУ „Неофит Рилски“ в Дупница бяха карантинирани паралелки. Карантината е от 29 октомври до 11 ноември и бе обявена по препоръка на областния управител и заповед на министъра. По предложение на директорите и досега можеше да се премине към дистанционно обучение. В момента няма тревожно нещо и няма такава необходимост”, обясни началникът на управлението Антоанета Минчева – Пейчева.

По данни от просветния инспекторат сега в област Кюстендил заради Ковид-19 са карантинирани над 200 деца (10 с тест и 201 контактни със заразени). Те са от 3 паралелки и една група в детска градина. Две от паралелките са в СЕУ „Св. П. Хилендарски” в Дупница, по една – в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и Езикова гимназия „Доктор Петър Берон“ в Кюстендил и 14 деца са от ОДЗ “Д-р Тодора Миладинова” – гр. Рила. Учителите под карантина са 42-ма – 30 след направен тест и 12 контактни.

Пред национални медии зам.-министър Таня Михайлова оповести за още една подготвяна промяна. Според нея 5- и 6-годишните деца в предучилищна възраст също ще могат да бъдат спирани временно от занимания по преценка на родителите.