Мостове в Кресненското дефиле се оказаха опасни

Част от мостовете по международен път Е-79 в отсечката между Симитли и Кресненското дефиле са опасни. За това предупредиха от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Предупреждения за това са изпратени до министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и председателя на УС на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Венцислав Ангелов.

“Няколко от мостовете, които са между Симитли и Кресна са в доста рисково състояние с откъртени парчета, с арматури, които висят, които стърчат и при едно евентуално земетресение тази конструкция може да пропадне, да се срути, което би затруднило и би блокирало движението към Гърция, защото това е единственият път към Гърция, който свързва коридор №8. Надявам се бюрократичните процедури да не бавят старта на тези ремонти. С много бавни темпове се случват нещата, не се отделят средства за превантивни мероприятия. Трябва да се случи някакво събитие – някакъв инцидент и да станат аварийни нещата. И тогава вече с много по-големи средства, с повече задръствания се отстраняват проблемите”, коментира пред БНР Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

ПРОТЕСТ СРЕЩУ АМ “СТРУМА”

Междувременно плановете за АМ “Струма” срещнаха ново обществено недоволство, пише „Сега“. В събота в Кресна се състоя протест срещу намерението магистралата да минава през града. Според приетия вариант над дефилето трафикът ще се движи еднопосочно от Кресна към Симитли, а долу през пролома ще бъде в обратната посока – от Симитли към Кресна.

Представители на рафтинг клубове обаче настояха международният път Е-79 да бъде запазен като алтернативен маршрут, а магистралата да мине през тунел или да бъде изградена изцяло в планината.

“Без банкет, двулентов път, скоростен, не е магистрала, без алтернативен път, без възможност да се върнеш назад. Това според нас е най-лошият път, най-лошият вариант откъм безопасност, природа и за нас пътуващите в дефилето. Искаме до май месец да не се прави нищо, за да може следващото правителство, което е на власт, вече да си поеме отговорност, да си направят стъпките, които са необходими”, заяви пред БНТ Борислав Пауновски, Българска рафтинг федерация.