Мощен гръм стресна жителите в Кюстендил, мълнията паднала на метри пред жена, отървала се само с уплах

Градушката, изсипала се над Ръждавица.
  • 5-минутна градушка с големина на орехче се изсипа над кюстендилското село Ръждавица

 

Съботният следобед припомни на жителите на Кюстендил и околните села чутовната мощ на природата. Около 16,30 часа мълния за малко не нарани жена, която е била на улица в квартал “Запад”. Последвалият мигновен гръм отекна в целия областен град.

“Бях на терасата. Имаше облаци на небето, но имаше и слънце, когато изведнъж видях светкавицата как прорязва небето и удари на асфалта и веднага след нея прокънтя силен гръм и направо се разтресе всичко.

По улиците бяха попадали листата от дърветата.

Беше страшно и се стреснах много, но по-страшно бе за жената, пред която мълнията се удари в земята. Тя буквално подскочи. Преди да се прибера от терасата, изчаках да видя жената има ли нужда от помощ, но тя само си подръпна ухото от уплах, прекръсти се и продължи. За първи път виждам мълния да пада буквално пред очите ми. Добре че не удари жената”, сподели Цветелина, която става очевидец на ситуацията.

Кюстендил се размина само с гръмотевици в почивния ден, нямаше дъжд, градушка и буря, каквито обаче не подминаха доста от селата в региона. За 5-минутна градушка над кюстендилското село Ръждавица с големина на орехче съобщи в социалната мрежа фотографката Ирина Скендерска, която живее в населеното място и е заснела няколко клипа и снимки на градушката.

Малки са щетите по градините според Ирина Скендерска.

“Изсипа се градушка със страшна вихрушка. Бе доста притъмняло, гърмеше и имаше светкавици. Всичко се случи много набързо, а самата градушка премина за 5 минути, което за продукцията в градините е добре. Надявам се да няма поражения много, но всеки като си погледне в градините, ще види. Сега почват да зреят доматите, има чушки, тиквички. Поражения със сигурност ще има, но се надявам да не са големи. В селото още помним градушката през миналата година преди черешобера и как всичко бе съсипано”, каза Ирка и допълни, че градушката може да е засегнала най-вече гроздето.