Мощен трус разтърси гръцкия остров Крит

Силно земетресение разлюля гръцкия остров Крит. Един човек е загубил живота си след рухване на строяща се църква. Девет души са ранени. Гръцките медии показват сериозни разрушения.

Загиналият е работник, който е извършвал ремонтни дейности в църквата “Пророк Илия” в село Аркалохори, която е рухнала. Още един човек, който е работил заедно с него, е изваден невредим от развалините. Според противопожарната служба девет души са ранените. От тях седем са леко ранени, а двама души са настанени в болница с различни травми.

Невредим е изваден от развалините още един човек – жител на село Пацидерос, който е бил блокиран в дома си, защото от щетите след земетресението не е можел да отвори входната врата.

Епицентърът на труса е бил на 23 км северозападно от селището Арви на южния бряг на острова. Данните за магнитуда обаче са противоречиви – според едните трусът е регистриран около 09,17 ч. тази сутрин и е бил с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер с дълбочина 10 км.

Евросредиземноморският сеизмологичен център изчислява магнитуда на земетресението на 6. Според този център огнището е било на дълбочина 2 километра.

По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН пък земетресението е било с магнитуд 5.9 по Рихтер. Според гръцката теревизия „Скай” трусът, който е продължил поне 15 секунди, е усетен на целия остров Крит, както и на остров Санторини. Много от жителите са излезли по улиците. В минутите след първото земетресение са последвали поне два вторични труса съответно с магнитуд от 3,7 и 4,5. Според сеизмолозите вторичната сеизмична активност се очаква да продължи.

Поне 1000 жилища в района на днешното земетресение на гръцкия остров Крит в момента са негодни за обитаване, показват първите оценки на щетите, цитирани от телевизия „Скай”, предаде БТА.