Мощна буря удари Югозапада, има щети!

Силна буря се разрази в Югозапада тази вечер и нанесе щети. Трънско, Пернишко, Кюстендилско и Дупнишко бяха пометени от град и дъжд, гръмотевици и силни пориви на вятъра. Стихията удари малко след 18,00 часa и вилня близо два часа, обхващайки десетки населени места.

Сред най-засегнатите общини е Трън. Големи количества дъжд и градушка с големината на лешник се редуваха през няколко минути. Бурята бе придружена със силни пориви на вятъра и гръмотевици.

По информация на Zapadno, силният вятър е съборил дървета по пътя за село Ярловци, в района на село Слишовци и към други населени места в Трънско. Стихията нанесе материални щети в град Трън, където частично прозорци на жилищни блокове се изпочупиха, вследствие на бурния вятър. Скъсани са електрически кабели в махала “Илиин хан”.

Бурята бе предшествана от облаци с интересни вълнообразни форми – “маматус”. Жители на Трън си припомниха, че бабите им “гонели” този вид облаци с наричането “Пренеси га, Джермане”. На места в най-голямата по площ община в Пернишка област част от реколтата е напълно съсипана.

Пороен дъжд, придружен от гръмотевици, се изсипа над Перник. Силният вятър прекърши дървета на няколко места в града, сред които квартал “Изток”. Пострадаха и ламаринени покриви на жилищни сгради.
Пътят от София през Драгичево временно бе блокиран от паднали дървета. Кметството и доброволци се погрижиха за отстраняването им.
В района на село Боснек е паднала градушка, съобщиха читатели. Град колкото орех е нанесъл щети на земеделската продукция в село Люлин.

Огромно количество дъжд се изля и в Кюстендил. Улици и паркинги за броени минути се озоваха под вода, а на места в общината има и сигнали за градушка.
В Дупница силна буря, придружена с гръмотевици, вилня над 40 минути, а квартал “Байкал” и жк “Бистрица” не се виждаха в оловносивата пелена от дъжд.

Мощната буря и силния дъжд превърнаха стръмните улици в Дупница буквално в реки. Поройните води отново потопиха стълбите при улица “Родопи”, в близост до Еврейските гробища. Паднали клони, кал и камъни са задръстили алеята към гаровия площад. Дъждовна вода заля пространството пред жп и автогарата. Мощната лятна буря и силният вятър са осеяли целия град в счупени клони от дървета, повлечени от водата камъни, кал и паднали предмети от тераси. Градинки и паркове са с поражения, след като стихията отнесе храсти и дребна растителност.

Часове наред без ток останаха селата Яхиново, Блатино и Дяковo. Проблеми с напрежението е имало и в село Червен брег, сигнализираха жители за Вяра. Прекъсване на електрозахранването е имало в квартал “Каваклия” и на други места в град Дупница.


Град с големината на лешник се изсипа в с. Слатино, община Бобошево. Ледените късове помляха дворове и градини, а улиците побеляха за минути.

Градушка за броени минути очука и унищожи посеви, градински насаждения и плодни дръвчета в Бадино, Бобошевско. Жители на селото изпратиха снимки и клипове, показващи последиците от природното бедствие. „Всичко по градините е повалено и сравнено със земята”, разказаха потърпевшите от разразилата се буря.

По-рано през деня рекордни горещини удариха Югозапада, като на места термометрите показваха 39 градуса.

Снимки: Румен Миланов, Фейсбук