Мръсният въздух у нас убива хиляди души всяка година

Най-важният фактор, който влияе върху тези процеси, е тютюнопушенето

aero

Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник са сред най-запрашени места в Европа

Последните изследвания показват, че 5 български града попадат в статистиката за най-запрашени места в Европа. Това са Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник, където е регистрирано превишаване на допустимите стойности от фини прахови частици. Това са твърди и течни субстанции, които са емитирани във въздуха.

Миналата година у нас бе направено специално изследване на засегнатите пациенти и според него на година умират по 18 145 души от заболявания, свързани със замърсяването на въздуха. Най-сериозен проблем създава тютюнпушенето, което води до локални възпаления в белия дроб. Други проблеми са твърдото гориво като въглища, автомобилният трафик, както и някои производства, разказва доц. Ваня Юрукова, специалист по вътрешни болести и пневмология и фтизиатрия, пред БНР.

Един от начините да се предпазим от замърсяването е носенето на шал. Той представлява механична преграда пред фините прахови частици. В дните с повишена запрашеност обаче е по-добре да не стоим дълго време на открито. Освен това не си мислете, че марлените маски са добър избор. Те не могат да се носят с часове, защото концентрират замърсители.

“Първият орган, който реагира, това е белият дроб, може да се стигне до бронхит, алергии, при децата забавяне на дихателното развитие, дори на половото развитие и това на умствения процес”, разказва доц. Юрукова.

Припомняме, че през последните месеци еколози и лекари в цял свят изразиха тревогата си от завишаване на замърсеността на въздуха. Над Пекин е обичайна гледката на смог и мъгла от производство и автомобили. В Париж и доста други европейски градове също бяха отбелязани тревожни стойности на наситеност с фини прахови частици (ФПЧ), азотен и серен диоксид…

В началото на годината и в София бяха регистрирани високи концентрации на атмосферни замърсявания във всички станции, които контролират фините прахови частици – в районите “Младост”, “Надежда”, “Дружба”.