Музеят на колела зарадва дупничани за пети и последен път (СНИМКИ)

Данаил Пенчев от Автомобилен ретро клуб „Авандард“: Дупница винаги ни посрещаше с много слънце и добро настроение

Музеят на колела посети Дупница за пети пореден път. Организираният от Автомобилен ретро клуб „Авангард“ парад на возила от най-различни епохи отново зарадва дупничани, като това е последното му издание.

Още от сутрешните часове запалените любители на леки коли от най-различни епохи наредиха своите притежания на централния площад „Свобода“.

Много от жителите на града с интерес разгледаха автомобилите и се снимаха за спомен с тях. По-любопитните задаваха въпроси на собствениците за разхода на гориво, колко им струва поддръжката, а някои дори питаха дали возилата се продават.

„Интересът към това събитие тук беше константен. Всяка една от тези пет поредни години имаше между 80 и 100 автомобили. Сега отново имахме повече от 80 участници. Този парад в Дупница винаги ни е посрещал с много слънце и добро настроение. Така беше всеки път, за което сме много радостни. Също така община Дупница беше много добронамерена към нас и ни помагаше за всяко едно от изданията и затова дупничани имаха това събитие ежегодно. Още в началото бяхме запланували да е само три години. Но просто мястото е много хубаво и затова решихме да удължим до пет поредни години, но сега вече е последен“, каза пред „Вяра“ Данаил Пенчев, който е и мениджър на организаторите от Автомобилен ретро клуб „Авангард“.

Данаил Пенчев с неговият “Мерцедес”

В Дупница той участваше с „Мерцедес“, S класа, или т.нар. „пура“. Той разказа и повече за своето любимо возило.
„Този автомобил е създаден за представителен, само че аз реших да го направя в малко по-радикален стил – тъй нареченият „худрайд“, който набира все по-голяма популярност в България през последните години. Правят се едни допълнения на автомобила, които го правят по-агресивен и по-хулигански. Наричаме ги „арт автомобили“. Виждате, че по моята кола има елементи, които още ще се допълват. Има жълти фарове, обърнати джанти. Идеята е автомобилът да стои по-грубо и на снимки да стои по-различно от тези, които са тип „каталог“.

Данаил има „Мерцедес“-а от около 5 години и го ползва за дълги пътувания, тъй като е много комфортен и не се изморява, когато трябва да шофира повече време. Организаторът има спортен „Опел Манта“, който е доста бърз, но не е подходящ за дълги разстояния. Той коментира и колко скъпо излиза това удоволствие.

„Собственикът на колата трябва реши към коя линия да се насочи. Ако се прави с оригинални части, които вече не се произвеждат и ги няма в България, трябва да се вкарат от Германия. Тогава наистина става скъпо. Но има части от съвременни автомобили, които са с много малко промени и пасват и на старите. Коментираме това с колеги по форумите и си ги купуваме чисто нови. Ползваме ги и не са скъпи. Но пак ще се повторя, че това е индивидуално решение на всеки собственик. Той трябва да реши дали колата му да е практична и да я кара всеки ден, или да е абсолютен оригинал и да пази ресурса на автомобила, изкарвайки го само събота и неделя по паради“, завърши Данаил Пенчев.

Димитър ИКОНОМОВ