МФ предупреждава за вдигане на данъците при падане на ДДС ставката

Владислав Горанов

Финансовото министерство предупреди, че ще се наложи вдигане на данъци, ако ДДС ставката за определени стоки спадне от 20 на девет на сто.

В позиция, внесена в парламента, от ведомството на Владислав Горанов предупреждават, че корпоративният данък може да скочи до 17-18 % или ДДС за останалите стоки и услуги да достигне 24 на сто.

В момента промените в ДДС ставката се обсъждат от бюджетната комисия в Народното събрание.

Щетата за хазната от намаляването на ДДС-ставките за всички предложени стоки и услуги ще бъде милиард и 800 милиона лева, пише в становището, подписано лично от финансовия министър Владислав Горанов, който нееднократно е заявявал, че е против диференцирането на ДСС-ставката.

Също така трябва да подчертаем, че сметките са направени при намаляване на ставката от 20 на 9 на сто, тъй като в противен случай това не би могло лесно да се защити пред Брюксел.

Изчисленията са не само при спад на ставката за ресторантьорите и книгите, както искат депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти, а и за всички искания на опозицията – например за детските стоки, което е искане на ДПС и за лекарствата от списъка на НЗОК, искане на БСП, също така са включени и фитнес-залите.

Именно от намаляването на ДДС върху лекарствата ще дойде най-голямата щета за хазната. Става дума за 1 500 000 000 лв. от постъпленията на фиска. От ресторантьорите щетата за хазната ще бъде 150 милиона. Това е число, което вече бе обявено.

В момента бюджетната комисия обсъжда всички предложения, но в отсъствието не само на финансовия министър Владислав Горанов, но и на председателя на ресорната комисия Менда Стоянова.

Преди заседанието бе направен един-единствен коментар и то от депутата от ДПС Йордан Цонев, който заяви, че на мястото на Владислав Горанов и той би се противопоставил на диференцирането на ставките.

Според Цонев “промените в данъчната политика трябва да се правят след дълъг и обмислен дебат”./БНР