Навръх Европредседателството Северозападът се надига, искат изграждане на скоростен път до Видин

Росица Кирова: Жест на отчаяние е искането за отцепване на три области

 

Навръх Европредседателството започват протестни действия с искане държавата да изпълни обещанията си за изграждане на скоростен път до Видин.

Протестът се организира от Движение „Единни за промяна“.

Огромния поток от тежкотоварни автомобили, минаващи за Дунав мост 2, води до стотици катастрофи и десетки жертви на пътя. Ето защо от обединението ще изпратят писма до всички институции да се предприемат необходимите действия.

От „Единни за промяна“ излизат на протест в края на януари или началото на февруари и се очаква да бъдат подкрепени от стотици хора, засегнати и пострадали от транспортния ад в Северозападния регион.

Какви са още аргументите за коридор № 4 до Видин разговаряхме с председателя на “Единни за промяна” Росица Кирова. Тя коментира и искането на сепаратиста Борис Каменов, който предложи областите Видин, Враца и Монтана да се отцепят от България и се присъединят към Румъния, като жест на отчаяние.

“Ако няма ефект от протеста, ще направим гражданско неподчинение”, заяви Росица Кирова. Според нея, на региона може да помогне само едно нормално правителство.

“Това в момента не е, и предишното и още по-предишното не бяха. Управляват 10 години вече и оставиха един регион от България да бъде откъснат от картата на страната. Тези усилия, които се правят по посока на Русе, за да се угоди на интересите на Сърбия, на Гърция или на някоя друга държава, пренебрегват коридор № 4, който трябваше да минава през Видин и трябваше да има четирилентов скоростен път, да има скоростен жп път, които щяха да дадат тласък на целия регион. Пренебрегвайки Видински регион, те изпълняват нечии чужди интереси. Те са по-големи сепаратисти, от тези които поискаха три области от България да се присъединят към Румъния”, заяви Кирова.

Според нея, за тунела плюс магистралната връзка София – Петрохан и Петрохан – Видин бюджетът е съвсем скромен. Има желаещи за  концесия. Като се съкрати трасето с 80 километра, хората са си направили сметка, че парите за бензина, ще ги дават за такса за тунела. По този начин за десетина години ще се избият парите за тунела и после концесионерите още 30-40 години ще експлоатират и пътя и тунела.

“Но така няма да може да се краде като някой друг го изпълни, пък си го проектира, пък и после си го поддържа 50 години. Тогава няма да има обществени поръчки, на батко фирмата, на чичко, на дедко”, коментира Кирова.  Тя допълни, че няма никакво желание от страна на правителството да преговаря, с който и да е за построяването на магистралата и тунела.

“Защо не обявят концесия? Вземете идейните проекти, такива тъкмо три има от преди 90-та година. За този тунел е мека масата, не е скала и бюджетът е съвсем скромен. За около 300 милиона може да се направи магистралната връзка плюс тунела. Пътят става около 158 километра, в сравнение с Е-79, който в момента е 240 километра. Всеки ТИР ще мине по магистрала и ще си плати за тунела и ще приключи драмите с това пътуване до Видин”, поясни Кирова.

Според нея жест на отчаяние са исканията на сепаратиста Борис Каменов, но предупреди да се внимава, че от “играчка може да стане плачка”.

Борис Каменов поиска присъединяване на Видин, Враца и Монтана към Румъния, защото в съседната нам държава имало по-ефективна съдебна система, освен това българската страна била оставила региона без икономическа активност.

“Аз приветствам тази идея дотолкова, че тя ще алармира “другарите” от нашето правителство и еврогостите, че нещо не е наред. На никой от “Единни за промяна” не му е минавало през главата, че трябва да ставаме част от друга държава, защото ние сме българи. И смятам, че е по-редно да изринем правителство, което не си върши работата, вместо някой да се отцепва някъде, това е територия изконно българска”, изтъкна Кирова.

Тя приветства идеята като шега, след която да светне червената лампичка и да покаже на управляващите, че нещо тотално е сбъркано в държавата и не е наред.

“Хората, които стоят зад тази идея са непълно неподготвени, за мен. И идейно и политически нямат представа какво значи да отцепиш територия, каква трябва да ти е икономическата, геополитическата обосновка. Тази идея е на гол ентусиазъм и на шега. За мен тя се появи като фалшива новина и от тук нататък има хора, които са казали “защо пък не”.

Аз не мога да крия, че чувам подобни неща от години. Хората в този регион казват: “Дайте да се отцепим към Сърбия или Румъния, какво правим като ние не сме част от България. И те го показват с поведението си. Но никой никога не го е говорил на сериозно, това е онази форма на абсурден протест, когато вече нямаш какво да направиш. Дано някой да се замисли, че от играчка може да стане плачка”, коментира Кирова.

“Съседна държава, до която граничи Северозападна България, в случая Румъния, се грижи за румънското малцинство в България, има такива организации, които са финансирани и подпомагани, дават пари за култура и т.н. Нещо, което българското правителство не прави за собствените си граждани тук или го прави с такава оскъдица и драма, че човек се чуди къде живеем.

Явно, че хората са решили да се разреши проблема по абсурден начин, защото досега се пробваха всякакви начини на диалог и нищо не се получи. Това е един жест на отчаяние от ГЕРБ и шайка и не смятам, че ще доведе до нещо конкретно”, заключи Кирова.