Наградиха 93-ма абитуриенти отличници в Самоков, синовете на алпиеца Николай Околски и на математичката Галя Георгиева – Георги и Илиян кандидатстваха в МВР академията

Александрина Кашинова, Георги Околски, Никол Николова, Мартин Кирилов, Мартин Гергинов, Янко Георгиев и Петя Стойчева

 

Европейската шампионка по борба Александрина Кашинова: Родителите ми ме възпитаха в правия път – спорт и учене

Александрина заедно с родителите си Николай и Детелина Кашинови

93-ма абитуриенти – отличници от випуск 2017, на ПГ „К. Фотинов”, СУ „Н. Велчев”, ПТГ „Н.Й. Вапцаров”, СУ „Отец Паисий” и Професионалната гимназия по туризъм бяха наградени със специални плакети на тържествена церемония в Самоков. Награждаването се състоя в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“.

18 абитуриенти от СУ “Никола Велчев“ получиха отличия. 7 са с отличен успех – Георги Николаев Околски – син на известния в миналото ски алпиец Николай Околски, който с гордост сподели, че неговият син ще кандидатства в Академията на МВР, Никол Крумова Николова също бе наградена за отличен успех, тя тренира баскетбол от малка.

Никол е кандидатствала в СУ “Св. Климент Охридски“ с журналистика и Академия на МВР и сега чака резултатите. Награден бе и Мартин Венциславов Кирилов, Мартин Стоянов Гергинов, Янко Георгиев Георгиев, Петя Петрова Стойчева, която е дъщеря на известния ски бегач в миналото Петър Стойчев. Петя е прославила Самоков с многобройните си отличия в ски бягането, тя е републиканска шампионка с треньор Лили Кръстева.

Илиян Георгиев с майка си Галя Георгиева

“Ние всички имаме мечти. Но за да се превърнат мечтите в реалност, са нужни ужасно много решителност, всеотдайност, самодисциплина и усилия, а това се постига само в СУ “Никола Велчев”. В спомените ми ще останат състезанията. Винаги когато заставах на стартовата линия, си казвах, че трябва всички да ги победя. Така и се случваше“, призна Петя. Тя ще учи в Благоевград, специалност „Ски”, треньорски и учителски профил.

От СУ „Никола Велчев” бе наградена и Александрина Николаева Кашинова, европейска шампионка по борба, която прослави не само община Самоков, но и България с множество призови места в категория до 58 кг, трета на европейско за младежи до 23 г., първи места на републикански и множество медали от международни турнири от клуб „Рилски спортист“. Развълнувана, Александрина заяви: „Ще уча в ЮЗУ “Неофит Рилски“ – Благоевград, треньорски и учителски профил. Моят баща беше известен състезател по борба – Николай Кашинов, той никога не ми се е водил треньор, но винаги когато намираше свободно време, идваше в залата и ме подкрепяше. Дали губя, или печеля, той винаги е бил до мен и ми е давал кураж. Способността да победиш себе си е без съмнение най-ценното от всички неща, с които ни дарява спортът. За мен спортното училище беше цялото свободно време, запълнено със спорт, което имах. Всички учители, треньори през цялото време ни възпитаваха, учеха. Признателна съм и на моите родители, майка ми Детелина и баща ми Николай, които ме възпитаваха в правилния път – учение и спорт. Като цяло бяхме задружен клас, а класната ни Стойчева е един невероятен човек. Дори когато правехме грешки, тя ни прощаваше, чувствахме я толкова близо до нас като родител. Разбрах, че спортът е велико нещо, възпитава, дисциплинира, организира“ –сподели Александрина.

Сред отличниците бе награден и Илиян Георгиев от с. Бели Искър. Той е възпитаник на ПТГ „Н.Й. Вапцаров“ и ще кандидатства в Академията на МВР. Илиян е син на известната учителка по математика Галя Георгиева, а неговият баща е бивш служител на МВР.

Много добре се представиха зрелостниците от Самоков на първия и втория държавен зрелостен изпит по български език и литература и свободно избран втори предмет. През осемгодишния курс на обучение с тях неизменно бяха зам.-директорът Елена Ненкова, класната им ръководителка Ваня Стойчева и мн.др.

Стилно облечените млади хора не щадяха усмивките и радостните си емоции. Стотици снимки увековечиха завинаги празничната вечер.