Награди за най-добрите шахматисти в ОУ „Неофит Рилски”

Децата с радост изучават тънкостите на интелигентната игра.
  • В европейските страни въвеждат шахмата като училищен предмет, трябва да се помисли за това и в България, категоричен е ФИДЕ майсторът Сашко Пешев

Директорът на ОУ „Неофит Рилски” Бистра Стойкова награди всички ученици, взели активно участие в часовете по шахмат. Награди поднесе и ФИДЕ майсторът и преподавател по шахмат Сашко Пешев.

Първокласникът Георги Кирилов с радост взе грамотата си.

Известният експерт в областта на най-мъдрата игра водеше учебните занимания по специално изработена програма. Той благодари на ръководителя на училището за оказаното съдействие и отличните условия, които са му били предоставени. Наградите бяха закупени с помощта на директора на училището и президента на детския шахматен клуб „Марек” – доктора по право и заместник-районен прокурор Ивайло Василев.
„Много се радвам, че в нашето училище отново обръщаме внимание на тази толкова интелигентна игра като шахмата.

Йордан (вляво) и Иван също получиха награди.

Надявам се да ви е много интересно и полезно. Това е интелектуален спорт, който развива вашето мислене и логика, както и други силни качества у вас. Благодаря на всички, че сте работили толкова усърдно през тази година. Вярвам, че оттук ще излязат много добри шампиони по шахмат в различните състезания”, обърна се към децата Бистра Стойкова.
В последния месец от обучението 28 възпитаници на треньора кръстосаха шпаги над черно-белите квадрати за излъчване на призьорите от различните възрастови групи.
При момчетата старша възраст Стефан Йорданов от 3-ти „б” глас заслужено финишира първи.

Майсторът на шахмата Сашко Пешев и директорът на ОУ „Неофит Рилски” Бистра Стойкова

При младшата възраст първото място бе спечелено от Георги Кирилов. Малкият Гошко се радваше много на получената грамота и награди и сам започна разговор с репортера на „Вяра”.
„Много съм щастлив от получената награда. Шахматът ми харесва и ще продължа да се занимавам с него. Утре ли ще ме има във вестника? Как ще го направите толкова бързо?”, каза пред медията ни харизматичният първолак, който е любимец както на съучениците си, така и на преподавателите си.
При момичетата младша възраст Мина Иванова от 1-ви „б” клас стана шампион, а Цветелина Йорданова триумфира при по-големите.

Мина Иванова от 1-ви „б” клас стана първа при момичетата младша възраст.

„Радващото е, че през целия учебен срок децата бяха на висота при усвояването на учебния материал. Констатацията е, че в нашия град има изключително умни и интелигентни деца. Само трябва желание и професионализъм за тяхното развитие. Тук ще изкажа критичното си становище за някои директори на училища, които категорично отказаха да има занимания по шахмат в поверените им училища. Мога да заявя, че в моя отчетен доклад до началника на РУ-Кюстендил, до министъра на образованието и министъра на спорта ще спомена за негативното им отношение. Може би сега е моментът да дам пример, че перспективата е шахматът да бъде въведен като учебен предмет в доста развити европейски държави. Би трябвало много сериозно да се помисли в тази насока и в България”, заяви Сашко Пешев.
Майсторът на шаха завърши, че през ваканцията най-добрите малки шахматисти ще заминат да се подготвят на петдневен лагер в град Сандански.