Надежда Кутева е носителят на Национална награда за живопис „Захарий Зограф”

Надежда Кутева е носителят на Национална награда за живопис „Захарий Зограф” за 2021 г. , събощиха от общинския пресцентър в Самоков.

Жури с председател проф. Аксиния Джурова проведе заседание за определяне на носителя на награда „Захарий Зограф” за 2021 г. Председателят на Съюзът на българските художници Любен Генов представи номинациите на Съюза. На проведено заседание на секция „Живопис”, чиито председател е Станислав Памукчиев, също носител на Наградата, са разгледани няколко предложения на български художници, които са направили големи изложби през годината. Изборът се е спрял на двама – Надежда Кутева и Богдан Александров. Друг член на журито, художника Захари Каменов, също носител на Наградата, номинира Димитър Петров. След проведената дискусия, в която всеки член на журито изрази мнението си, всички единодушно подкрепиха номинацията на Надежда Кутева. Художничката е родена e в София, завършва „Стенопис“ в Национална художествена академия през 1971 г. Десет години по-късно получава пълна стипендия в колежа „Коркоран“ във Вашингтон, САЩ. Първата самостоятелна изложба на Кутева е през 1975 г. в София. През следващите години има над двадесет изложби в различни страни. Последната й изложба, „Небесни образи”, заради която получи и номинацията, е представена в Стара Загора и София. Българската художничка е печелила международни награда, а през 2010 г. получава и наградата „Пазител на традициите“ в категорията художници на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите в България. Именно модерния поглед към традицията и духовността в нейното изкуство направи номинацията й за награда „Захарий Зограф” за безапелационна. Проф. Джурова подчерта, че творчеството на Надежда Кутева е модерен еквивалент на православието, свързан с културното и духовно наследство на Балканите.

На днешното заседание бе обсъдено и промяна на датата за провеждане на церемонията по връчване на Националната награда „Захарий Зограф”. Журито, след обсъждане взе решение тази година тя да се проведе на 8-ми октомври, рождената дата на Захарий Зограф. Следващата година Националната награда ще чества своя половинвековен юбилей и по този повод бяха обсъдени различни инициативи. Едната от тях е издаване на юбилеен каталог с наградените картини, а другата е експониране на изложба в галерията на Съюза на българските художници, с всички наградени картини.