Над 10 000 ваксини са в наличност в РЗИ-Кюстендил

Повече от 10 000 ваксини са в наличност в РЗИ-Кюстендил. Това информира на брифинг кметът на общината Петър Паунов. “Има и от 4-те вида. Над 8 хил. са „Пфайзер”, повече от 1000 са на „АстраЗенека”, има 1000 дози с „Модерна” и 240 дози са от Janssen, която се поставя еднократно и основно е ориентирана към туристическия бизнес. Призовавам всички да се включим в тази ваксинационна кампания, за да може през септември вече да не мислим за вълна от Ковид-19. Наличности има, личните лекари също са на разположение, „зелените коридори” работят. Нека да не изпускаме този момент. Когато нямаше дози, някои търсеха едва ли не лични контакти, за да може да се ваксинират. В момента е налице огромна наличност, постоянно има доставки.

Месеците юни, юли и август ще бъдат вероятно по-леки по отношение на пандемичната обстановка. Вълната ще дойде отново през септември и не бива да поставяме семействата си и лекарите отново в тази тежка ситуация”, заяви кметът Петър Паунов.

По данни на Националната информационна система в сряда в област Кюстендил са поставени 547 ваксини. От тях 371 на „Пфайзер”, 46 на „Модерна”, 123 на „АстраЗенека” и 4 на Janssen. Към момента имунизираните с първа игла в областта са 17 905 лица, а с втора те са 6064. От началото на пандемията случаите на Ковид-19 са 8852.

 

Краси ЦЕНКОВА