Над 1000 сурвакари дефилираха в Брезник

С пъстри костюми, страшни маски и много настроение в Брезник беше открито осемнайсетото издание на Общинския маскараден фестивал “Сурова” 2023 година.

Маскарадни персонажи минаха по централната улица на града и дефилираха пред публиката на площада по време на проявата.

Сред гостите на събитието беше областният управител Людмил Веселинов и неговият заместник Илинка Никифорова, народни представители, директори на териториални организации.

Веселинов поздрави участниците във фестивала заявявайки, че обичаят “Сурова” не може да се случи без тях. Той припомни, че благодарение на участниците традицията е станала част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Във фестивала “Сурова” тази година участваха 21 сурвакарски групи, от които шест бяха детски. Звънци, причудливи маски и запазени традиции показаха и сурвакари от съседни общини, сред които Перник, Радомир, Земен и Ковачевци.

Сурвакарският преглед в Брезник е без конкурсен характер. Всички групи получават награда от сто лева, грамота и статуетка. Предвидени са отличия и за най-млад и най-възрастен участник. Общият брой на сурвакарите в тазгодишното издание на проявата е 1000.

Фестивалът “Сурова” е традиционен и се провежда една седмица преди този в Перник.Традицията “Сурова” е характерна за Средна Западна България. В Граово тя е позната и под наименованието “Невеста”. От местната “религия” – сурвакарството, се “заразяват” все повече деца, които обличат първите сурвакарски костюми, веднага щом проходят.

В неделя и в община Радомир се състоя празник “Тайнството на Сурва”.