Над 120 хил. грузинци на митинг за членство в ЕС

Над 120 хиляди грузинци излязоха на шествие по улиците на Грузия в подкрепа на кандидатурата на страната за членство в Европейския съюз, дни след като Европейската комисия препоръча отлагане на кандидатурата на Тбилиси.
Размахвайки грузински, украински и европейски знамена, десетки хиляди демонстранти заляха главния път към грузинската столица Тбилиси.
В считаната за най-голямата демонстрация в страната от десетилетия, най-малко 120 000 души участваха в “Марш за Европа” в Тбилиси.
Данните за броя присъстващи е на АФП на базата на видеозаписи, заснети от дронове.
Граждани с плакати “Ние сме Европа” изпълниха площада под звуците на химна на ЕС – “Одата на радостта”.
Митингът беше иницииран от водещите продемократични групи и подкрепен от всички опозиционни партии, и имаше за цел да “демонстрира ангажираността на грузинския народ към неговия европейски избор и западните ценности”.
Очаква се до петък лидерите на ЕС да вземат решение за предоставяне на статут на кандидати на Украйна, Молдова и Грузия, които подадоха молби за членство в ЕС малко след като Москва обяви война на Киев на 24 февруари.

Кандидатурата на Грузия за членство както в ЕС, така и в НАТО, залегнали в конституцията на страната, отдавна не се харесват на Кремъл. Това напрежение ескалира през 2008 г., когато Русия нахлу в Грузия.
В понеделник върховният представител на ЕС уточни, че Грузия трябва да извърши повече реформи, преди да може да се присъедини към блока./БГНЕС