Над 1,350 млрд. лв. са инвестирани в област Благоевград с европейски проекти

Повече от 1,350 милиарда лева е общата стойност на проектите, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове, които са привлечени на територията на област Благоевград в периода от 2014 до края на 2021 година, съобщи на пресконференция днес управителят на Областен информационен център (ОИЦ) в Благоевград Бисер Младенов.
Предоставената безвъзмездна финансова помощ в региона е 94 процента от общо договорените средства. Повече от половината са за изграждането на лотовете 3.1 и 3.3 и тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“. Предвидените за инвестиция в проекта средства са 742,5 милиона лева, като всички дейности по изграждането на трите участъка трябва да бъдат завършени до края на септември 2023 година, посочи управителят на ОИЦ.
Средствата, предоставени по оперативните програми извън инвестицията в изграждането на двата лота от АМ „Струма“ и тунел „Железница“, са в размер на 608 милиона лева. Година по-рано договорените в Благоевградско средства са били в размер на 573 милиона лева.
Средствата са договорени и инвестирани по проекти за подобряване на обществената инфраструктура и средата на живот, околната среда, модернизацията на малкия и средния бизнес, включително земеделските производители, посочи Младенов. Проекти в областта са реализирани и в областта на образователната и социалната интеграция, подобряване достъпа до заетост и качество на работните места и други.
Извън проекта за АМ „Струма“ с най-голям дял от договорените средства в областта е Програмата за развитие на селските райони. Освен проекти на земеделски стопани и производители по нея са финансирани проектни идеи на предприятия и различни юридически лица, както и общини за изграждане и обновяване на инфраструктурата.
Повече от 118 милиона лева са инвестирани в Благоевград, Гоце Делчев, Петрич, Сандански и Разлог по Оперативна програма „Региони в растеж“ за благоустрояване на градска среда, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, реконструкция и изграждане на улична мрежа и други.
От изнесените на пресконференцията данни стана ясно, че по Оперативна програма „Околна среда“ в област Благоевград са инвестирани над 85 милиона лева, основно в проекти за управление на отпадъците, повишаване качеството на питейните води и пречистване на отпадъчни води. Близо 65 милиона лева е предоставила програмата за бизнес „Иновации и конкурентоспособност“. Повече от 55,5 милиона лева са договорените по ОП „Развитие на човешките ресурси“, посочи Бисер Младенов. С най-малък дял по привлечени средства в област Благоевград са програмите „Наука и образование за интелигентен растеж“, „Добро управление“ и Програмата за морско дело и рибарство.
Разпределението по общини показва, че най-активни са били бенефициентите в големите общини, където са привлечени и по-голяма част от европейските инвестиции, посочи Младенов. За цялата област изплатените средства по оперативните програми към края на 2021 година възлизат на 77 на сто от договорената безвъзмездна финансова помощ, съобщи още управителят на ОИЦ – Благоевград.