Над 160 души се ваксинираха в Дупница през уикенда

  • Д-р Райна Сапаревска: Не сме върнали никого, работим непрекъснато и така ще продължим

  • Откриват се временни пунктове за имунизационната кампания срещу COVID-19 в област Кюстендил

При засилен интерес от страна на гражданите започна масовото ваксиниране в Дупница. Само за уикенда през имунизационния кабинет са преминали 160 души, съобщи д-р Райна Сапаревска от местния клон на РЗИ-Кюстендил. „Не сме върнали никого, работим непрекъснато и така ще продължим. От отварянето на кабинета в сряда до неделя през него са преминали около 250 човека”, уточни инфекционистът, посветил се изцяло на битката с Ковид-19 в Дупница от началото на пандемията.

Кабинетът е разположен в сградата на Общинска болница „Св. Иван Рилски” на мястото на бившия Неотложен кабинет. Ще се работи всеки ден без прекъсване, включително събота и неделя, уточни д-р Райна Сапаревска от РЗИ-Кюстендил.

„Всички, желаещи да се имунизират с ваксината на АstraZeneka, е желателно да позвънят предварително на телефон 0885 11 61 30, тъй като флаконите с препарата са многодозови. По този начин имаме предвидимост на заявеното количество и можем да спазим указанията за предварително темпериране на продукта”, разказа д-р Сапаревска. Тя уточни, че указанията за употреба на АstraZeneka не са по-различни от всяка друга ваксина.

„Необходимо е човекът да е здрав, да няма температура, оплаквания и грипоподобна симптоматика, да не е в контакт със заразно болни и да не е под карантина в момента. Желаещите да се ваксинират e желателно да направят предварителна консултация с личния лекар, обсъждайки с него своето моментно здравословно състояние, наличието на хронични заболявания и други оплаквания. Препоръчително е преболедувалите от  коронавирусна инфекция да съобразят времето от края на заболяването, тъй като е необходимо да е преминал известен инкубационен период и тогава да бъдат ваксинирани. В характеристиката на АstraZeneka няма изрични  противопоказания за хората над 65-годишна възраст”, увери д-р Сапаревска. Според нея не се ли създаде колективен имунитет срещу болестта, локдауните ще бъдат нонстоп и карантините ще продължават до безкрай.

От понеделник започва масовото ваксиниране и при личните лекари.

Със заповед от събота министърът на здравеопазването проф. д-р К. Ангелов определи лечебните заведения и регионални здравни инспекции по области, в които да се открият временни имунизационни пунктове за осъществяването на имунизационната кампания срещу COVID-19. Всички общопрактикуващи лекари да участват в осъществяването на имунизационната кампания, като ваксинират желаещите лица от техните пациентски листи, се казва още в заповедта.

Имунизационният кабинет в Дупница вече работи в общинската болница „Св. Иван Рилски”. В Кюстендил ваксини ще се поставят в МБАЛ „Д-р Никова Василиев”. Жителите на Бобошево ще могат да се имунизират при общопрактикуващия лекар Йордан Никлев. В Кочериново желаещите да се ваксинират срещу Ковид-19 могат да го направят при д-р Петя Механджийска. За Сапарева баня дейността по ваксиниране на желаещите е поверена на д-р Марио Атанасов. В Рила е определена д-р Величка Гюрова. В село Невестино ваксинирането ще става в Амбулатория за индивидуална практика за първична медицинска помощ „Тони Медик” ЕООД.