Над 2000 македонски граждани ваксинират на границата, кметът на Петрич удари рамо на кампанията

Два центъра за ваксинация срещу Ковид-19 заработиха на междинната зона между граничните пунктове “Станке Лисичково – Делчево” и “Златарево -Ново село”. Всеки работен ден там могат да се имунизират граждани на Република Северна Македония. Интересът към мобилните кабинети е голям и още в първия ден след разкриването им вече са се записали около 2000 души.

Българската държава осигурява ваксините, а финансирането е с помощта на председателя на фондация “Българска памет” д-р Милен Врабевски. Тъй като центровете за ваксинация се намират в междинната зона, на хората не им се налага да влизат в България и съответно няма нужда да си правят PCR тест.

Имунизацията се извършва с три от одобрените от Европейската комисия по лекарствата ваксини – Пфайзер, Модерна и Астра Зенека. Д-р Милен Врабевски се срещна с кмета на община Петрич Димитър Бръчков във вторник. Двамата обсъдиха как протича кампанията на ГКПП „Златарево“.
Д-р Врабевски благодари на градоначалника за съдействието и подкрепата, която оказва през годините за инициативите, насочени към българските граждани в съседната държава, подети от фондация „Българска памет“. Освен създател на фондацията, д-р Милен Врабевски е собственик и изпълнителен директор на най-голямата научно-изследователска организация в Югоизточна Европа, към която е разкрит ваксинационния кабинет. За кампанията сега – ваксиниране на граждани от Северна Македония, кметът Димитър Бръчков е разговарял и с кметовете на общините Струмица и Ново село. С положителен знак се приема възможността за имунизиране срещу Ковид от гражданите в съседната държава, стана ясно по време на срещата.

Ще се работи върху възможността след поставяне на втора доза в мобилните кабинети, хората, които нямат българско гражданство, да получат сертификат за ваксинация, коментира д-р Врабевски.