Над 220 средновековни графити показва музейният комплекс “Св. Георги” в Кюстендил

Над 220 рисунки се различават по стенописите от втория живописен пласт, датиращ от началото на 12 век, в църквата “Св. Георги” в Кюстендил, която е истинска съкровищница на средновековни графити. Те са оставяни от местното население, но и от пътешественици, посетили храма през Средновековието.
По стените на храма личат изображения на конници, хора, животни, кръстове, слънчеви и схематични изображения, знаци, кораби, средновековни оръжия. Тези графити са своеобразно огледало за живота, бита и вярванията на хората през Средните векове в земите на Велбъжд, разказаха от музея в Кюстендил.
Регионалният музей подреди и показва мобилна изложба, която представя това слабо познато културно-историческо богатство, достигнало до наши дни. Изложбата е дело на д-р Явор Митов.
От нея разбираме какво е било мисленето на обикновените средновековни хора. Тогава те са се впечатлявали предимно от ловните сцени, от животни, отличаващи се с бързина и ловкост, разказват от музея. Човекът е рисувал и себе си – като различни антропоморфни изображения или портрети. Често тези рисунки отразяват и някаква история. Има и отделна група графити – надписи от това време.
Музейните специалисти установили, че свещениците също са оставяли надписи. Някои изследователи дори свързват това с вид молитва или отбелязване на посещение.
По всяка вероятност по онова време рисуването на графити не е било възприемано като крайна вандалска проява, казват от музея в Кюстендил. Забелязва се, че рисунките на графити не са поставяни на лицата или ръцете на светците. Оставянето на графит в храма е било връзката на човек със свещеното и вероятно те са разбирани като вид молитва, смятат историците.