Над 250 души се събраха на първата земляческа среща в село Горна Градешница

  • Кметовете Стоян Акареев и Николай Георгиев дариха 3 коча за курбана

 

Земляческа среща се проведе за първи път в историята на село Горна Градешница. Събраха се над 250 души. Организатори на събитието бяха кметът на село Долна Градешница Стоян Акареев, кметът на община Кресна Николай Георгиев и църковното настоятелство на храма “Рождество на Пресвета Богородица” в селото.

Подготовката за срещата започва отрано и грижата за всичко пое Стоян Акареев, като той сам подготви поканите и сам ги раздаде. Акареев купи с лични средства необходимото и заедно с ентусиасти от Долна Градешница докара вода до мястото на срещата. Заедно с кмета на Кресна купиха и животните за курбана. За разходите по организацията на срещата са използвани и направените на място дарения.

За курбана са заклани три коча и са използвани повече от 10 килограма ориз. Всичко останало в рецептата е тайна на майсторите готвачи, но курбанът е бил много вкусен и всичко е било раздадено до последната лъжичка. Родените в село Горна Градешница и техните наследници вече ще знаят, че в първата неделя след Петдесетница на Всички светии в тяхното родно село ги чакат с обич и надежда за по-добри дни. Чака ги повеят на вятъра в клоните на стария чинар, чиито години тънат в легенди.

Чака ги родната Пирин планина, която копнее за техните стъпки. Чака ги шепотът на дедите им, който все още се дочува в листака, ако знаеш как да се заслушаш, за да го чуеш.