Над 3000 участници в „Пауталия 2021“ мерят сили на сцената в Кюстендил

За 15-и пореден път Кюстендил е сцена на международния  фолклорен конкурс „Пауталия 2021“, който се провежда в рамките на три дни – от 2 до 4 юли. Над 3000 участници от страната и чужбина мерят сили на сцената под Хисарлъка.

Сред официалните гости са кметът на община Кюстендил Петър Паунов, зам.-областният управител Георги Илинов, председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, председателят на Общински съвет-Кюстендил и на читалище „Братство“ Иван Андонов, почетният председател на журито Олга Борисова – солист на „Мистерията на българските гласове“ и много други.

Събитието бе открито от Николай Дойнов, който връчи Златна значка на Съюза на народните читалища на градоначалника Петър Паунов. Конкурсът стартира с атрактивно дефиле, а в продължение на 72 часа изпълнителите от близо и далеч по артистичен и блестящ с оригиналност показват богатството на своя фолклор. Оценява ги експертно жури, в чийто състав има народни певци, композитори, диригенти, хореографи, преподаватели и експерти.

Конкурсът „Пауталия“ е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България, по която ще бъдат присъдени по 3 едногодишни стипендии. Организатори на събитието са Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на читалище „Пробуда 1961”. Музикалният форум се провежда под патронажа на кмета Петър Паунов.

Целта на „Пауталия“ е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.

Снимки: Община Кюстендил