Над 39 млн. лв. бюджет за община Дупница, управляващите: Сумата е рекорд

БСП, „Глас народен”, Георги В. Градевски, Пламен Соколов и Костадин Севдин не подкрепиха финансовата рамка

Юлияна СТЕФАНОВА

Тазгодишният бюджет на община Дупница прие местният парламент на заседанието си в петък. Както стана ясно от информацията, изнесена на пресконференция и на общественото обслужване, финансовата рамка е в размер на 39 682 649 лева. Приета бе също предложената инвестиционна програма в размер на 4 014 300 лева. Утвърдените капиталови разходи са 12 млн. лева, за над 7 млн. лева от които има договори по европейски програми.

За пореден път вносителите на бюджета го определиха като рекорден. Кметът Методи Чимев подчерта, че рекордният бюджет се дължи и на съвестното отношение на гражданите, благодарение на които в условията на пандемия и икономически затруднения общината има 91% събираемост на местните данъци и такси. Градоначалникът благодари на дупничани за ръста на приходи от данъци и коректността им като данъкоплатци.

Сред приоритетите са обновяване на инфраструктурата и рекултивацията на закритото сметище в м. Злево над града на стойност над 5 млн. лева, за която тече обществена поръчка за избор на изпълнител. В отговор на въпроси на Георги В. Градевски, по време на заседанието зам. кметът Олга Китанова, посочи, че теренът за рекултивация е над 78 дка. Времето за изпълнение поръчката ще бъде между 4 и 12 месеца, като ще се заложат неустойки от 30-40 % при неспазване на срока и прекратяване на в договора.

Бюджетът бе подкрепен от 17 общински съветници. „Против” гласуваха 12 – групите на БСП и „Глас народен”, Георги Василев Градевски, Пламен Соколов и Костадин Севдин. Приемането на докладната отне няколко часа на общинските съветници, в които бяха изразени противоположни мнения за бюджета.

Дебатът стигна до спорове, упреци, обвинения в популизъм заради предстоящите парламентарни предизборни. Чу се за подозрения за кражби чрез бюджета, призиви за коректност, граници и хигиена в политиката, реплики като „ГЕРБ сте стиснати”, „грозно, безсрамно”, „жалък стил”, … Съветникът от БСП Първан Дангов получи забележка от председателя Костадин Костадинов и „обещание” от колегите си от мнозинството на ГЕРБ и СДС да гласуват за него на изборите за Народно събрание, за да не бъде повече общински съветник.

Председателят на ОбС Костадин Костадинов за пореден път определи бюджета като стабилен и балансиран, бюджет на политиките и перспективата. Посочи, че се очаква тази година да се ремонтират два пъти повече улици спрямо миналата година. Шефът на ОбС е доволен от заложените приходи и около 8, 6 млн. събрани приходи от местни дейности за миналата година. Както и от инвестиционната програма, предвиждаща урегулиране на ромския квартал Гиздова махала. Костадинов за пореден път посочи, че заради липсата на депо, план-сметката за отчисления за такса „смет” е 4 млн. лв. Ако имахме депо, не само, че нямаше да пащаме тези отчисления, но щяхме да имаме около 1 млн. лвв. печалба годишно. Реализацията не депото е в ход, но се забавихме заради тия, които скачаха срещу депото в Джерман, заяви Костадинов. ОбС шефът подчерта, че не вижда нито една  сфера, която да не е покрита в бюджета.

Йордан Йорданов от ГЕРБ определи бюджета като възходящ, реалистичен и изпълним и посочи важните обекти, заложени за изпълнение.

Костадин Севдин заяви, че бюджетът никак не е добър и за 10 г. няма никакво подобрение за хората. Според него заложените 220 000 лв. за кърпене на дупки по улиците са грешни пари, при 50-годишните постоянно авариращи водопроводи. „Още 200 г. ще ни трябват, ако се движим с това темпо,” каза съветникът. Севдин изрази недоволство, че за родното му село Самораново са заложени 5 000 лв. за ремонт на шахти и 20 000 лв. за проектиране за центъра, който да се изгради на мястото на бившия детски лагер в м. Марков камък, оставен през годините да се разруши заради безстопанственост.

За мен този проектобюджет е визионерски, защото има поглед към малките населени места, с предвидения сондаж за минерална вода в Бистрица ще има развитие на туризма”, каза Вергил Кацов. Съветникът от „Народен съюз” посочи, че одобрява намеренията на общинското ръководство да покрие река Бистрица в района на Спортната зала, за да се обособят нови паркоместа и да се реши проблемът с паркирането в центъра на града. Кацов настоя да се обърне внимание на благоустрояването на площада в центъра на село Червен брег, което не изисква големи инвестиции. Съветникът зададе въпроса работи ли се по предложението на групата да се изгради асансьор в общинската болница /сградата на бившата транспортна болница/, където болните са носени в одеяла до неврологично отделение. Кацов настоя също общината да иска гаранции от фирмите, изпълняващи ремонтни дейности, за да няма ремонти на ремонтите.

„Вие нарекохте бюджета визионерски, а аз ще кажа:  Асфалт асфалт, инфраструктура, инфраструктура. А къде са хората?!”, репликира Първан Дангов. Според него не е редно и покриването на реката.

Валентина Караганова, също от БСП, отново постави въпроса за отпускане на помощи за деца с един или без родител – съответно 100 и 200 лева. Стана ясно, че от общината и работят по предложението. От „Социално подпомагане” е изискана информация за броя на сираците и полусираците, които са около 144. Кметът  Чимев и бюджетарят Павел Петров отговориха,  че за подпомагането са нужни не повече от 300 000 лв. и сумата е заложена, но се изяснява механизмът, по който да се случи това – чрез промени в съответната наредба.

„Когато бъде намерен редът и се промени наредбата, редът за получаване, ще осигурим средствата. Не знам защо се интерпретира така темата”, каза Петров.

Градоначалникът даде отговори на поставени въпроси. Визирайки казаното от Костадин Севдин, Чимев отново припомни, че за 6-те големи села са проведени процедури по избор изпълнител за смяна на водопроводи, в Бистрица тече подмяната на водопроводната мрежа, а за още 2 села има уверение, че ще дейността ще стартира тази година.

За асансьора в болницата има готов проект, изготвен от общината, даден на шефа на лечебното заведение и  може да се търси изпълнител.

Александър Паризов от ГЕРБ посочи, че за отбрана, сигурност и социлна подкрепа в бюджета са заложени над 1, 7 млн. лв. и всичко това е за хората. Всички докладни минават през комисията. Не сме имали доклад от родител да иска помощ за дете сирак. Имам усещането, че четем различни докладни. В комисиите работим прекрасно, а в залата нещата са изкривени. Това е предизборна кампания, не виждам нищо градивно, не разбрах трябва ли, не трябва ли да се приема този бюджет, защо, отбеляза Паризов, имайки предвид изказванията  на Първан Дангов.

Емил Гущеров посочи, че бюджетът поставя цели и гарантира постигането им. Съветникът от ГЕРБ похвали общинарите за подменените 30 км В и К инфраструктура, благодари на „Тева актавис” за почистването на отпадъците под моста на АМ „Струма” и плащаните от фармацевтичната компания данъци, с което се помага на общината. Гущеров напомни и за тежкото наследство в първия мандат на кмета Чимев през 2011г., с 20 млн. лв. задължения, спрени телефони в общината, задължения за заплати на учителите.

Амбицията на ГЕРБ е да подобряваме средата, в която живеем. Това сме заложили в бюджета, допълни Емил Гущеров. Съветникът апелира да бъдат ремонтирани стълбите на улиците ”Скопие” и „Родопи”, използвани от огромен поток хора на път за пазара и общинската болница.

Георги Георгиев каза, че СДС подкрепя бюджета заради заложените над 1 млн. лв. приходи от местни дейности, работата на общината с гражданите, в резултат на което постъпленията в хазната се с 1 млн. лв. повече. Георгиев подчерта, че заделените

30 000 лв. за ин витро процедури на нуждаещи се семейства, 80 000 лв. повече за ФК „Марек”, целевото подпомагане на „Марек Юнион – Ивкони” и др. средства в бюджета са насочени именно към хората.

Леонид Хаздай определи бюджета като дискриминационен. Според него не е редно да се залага огромната сума от почти 1, 2 млн. лв. за ремонт на най-здравата улица в града – „Орлинска”.

Съветникът от „Глас народен” смята, че бюджетът не е балансиран и по отношение на спортните клубове. Не е доволен, че не е взето предвид предложението на групата за изграждане на малка спортна тренировъчна зала и заради натоварения график на съществуващата зала деца са принудени да тренират след 20 часа вечерта .

„Думата дискриминационен ме притесни. Кого и с какво дискриминираме? Кой спортен клуб визираме? Баскетбол  тренират 6-7 деца – момичета и момчета. Не е целесъобразно да има за една малка група за сметка на по – голяма група. Има и други места в града, места където да се тренира. Проблемът е начин на организация”, коментира градоначалникът.

При обясненията за отрицателен вот Първан Дангов посочи, че е очаквал бюджетът да бъде различен, с оглед  пандемията и трудния живот. „Очаквах друг подход. Бюджетът е  копи пейст от други години. Само с други показатели”, каза бившият кмет и настоящ кандидат-депутат.

Пламен Соколов също обясни защо е гласувал отрицателно. Стана ясно, че една от причините е улица, чието име не назова,  със 17 аварии, на която трета година не е стъпвал общински или крак на В и К.

Георги Кр. Градевски от „Глас народен” бе категоричен, че в последните години по -малките населени места не се е усетили никакво подобрение.