Над 50 души са с обвинения в опит за държавен преврат в Германия

Германската полиция извърши мащабни арести срещу терористична група, която планирала да свали правителството. 25 души са арестувани, а на 52-ма са повдигнати обвинения за опит за въоръжен преврат.

Разследващите нанeсоха удар в ранните часове на сутринта: специални полицейски части нахлуваха в домовете на обвиняемите, арестуваха 25 души и извършиха мащабни претърсвания.

Федералната прокуратура е повдигнала вече обвинение срещу 50 мъже и жени за създаването на терористична организация, която да премахне конституционния ред на Федерална република Германия и да създаде държава по модела на Германския райх от 1871 г.

Терористите планирали наред с други неща да щурмуват сградата на Райхстага, да предизвикат условия, подобни на гражданска война, като атакуват електроснабдяването, и да свалят федералното правителство, за да вземат властта. Твърди се, че за момента на “превземането” вече са избрани хора за важни министерски постове.

Водещи следователи определят днешната операция срещу групата като безпрецедентна: “По своя обхват тя надхвърля всички измерения.”

Тъй като значителна част от групата се състои от бивши войници на Бундесвера и НВА (Националната народна армия на ГДР), а сред тях има хора със специална военна подготовка, групата се смята за особено опасна.

Сред обвинените има съдийка от Берлин и бивш депутат от “Алтернатива за Германия”./БНР